Ihminen on verbaalisesti lahjakkaimmillaan 50-vuotiaana

26.03.2015 12:08 - Senni Loikala

Ajattelu luistaa nopeimmin nuorena, mutta nokkelat sutkautukset ihminen taitaa parhaiten vasta viisikymppisenä.

Monet uskovat, että ikä tekee ihmisestä viisaamman. Tuore Psychological Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan eri henkiset toiminnot ovat terävimmillään jo nuoressa iässä, minkä jälkeen ne alkavat hiipua. 

- Missä tahansa iässä ihmiset ovat parhaita joissakin asioissa ja huonompia joissakin muissa asioissa ja jotkin taidot puolestaan pysyvät samanlaisina, tutkija Joshua Hartshorne selvittää.

Tutkimuksessa analysoitiin 50 000 ihmisen kognitiivisissa testeissä saatuja tuloksia. Kokosimme alle taidot, jotka ovat kukassaan tietyssä iässä tai ikäkaudessa.

Ajattelu

Ihmisen ajatus luistaa ripeimmin 18-19-vuotiaana. Tuolloin aivot pystyvät prosessoimaan asioita nopeammin kuin myöhemmin elämässä. Ajatuksenjuoksu hidastuu selvästi heti kyseisen iän jälkeen.

Lyhytkestoinen muisti

Lyhytkestoinen muisti on parhaimmillaan noin 25-vuotiaana ja hiipuu vasta 35 vuoden rajapyykin jälkeen.

Visuaalinen -ja numeromuisti

Visuaalinen työmuistimme on parhaimmillaan, kun olemme noin 25-vuotiaita. Puolestaan numeroita muistamme parhaiten noin 35-vuotiaina.

Tunneäly ja verbaalinen lahjakkuus

Tunneälyn kehittyminen ottaa aikansa. Ihmiset pystyvät lukemaan toistensa tunteita herkimmin 40-60-vuotiaina. Nokkelampia sanankäyttäjiä olemme puolestaan vasta 50-60-vuotiaina.

Lähde: Spring



Mitä taitoa tarvitset työssä vuonna 2020? Lue täältä.

Kilpailut

Uusimmat