Ihmisten vireystila tutkittiin: Oletko sittenkin täysvirkku vai virkuton?

27.11.2014 20:03 - Anna Hopi

Aamu- ja iltavirkku saivat uusia vaihtoehtoja, kun tutkimuksessa selvitettiin lisää ihmisten yleisiä virkeystiloja.

Ihmiset jaetaan vuorokausittaisen vireystilansa perusteella yleensä ilta- ja aamuvirkkuihin. Tutkijat pitävät määrittelyitä liian suppeina ja siksi niitä on sorvattu kaksi lisää. Kuulutko sinä niistä jompaankumpaan?

Uudet kaksi määrittelyä voitaisiin nimetä esimerkiksi seuraavasti: täysvirkut ja virkuttomat. Täysvirkut ovat energisiä lähes aamusta iltaan, lukuun ottamatta keskipäivän tienoilla koettavaa nuupahdusta. Virkuttomien olo puolestaan on vetämätön ja unelias lähes koko päivän, eivätkä he koe päivän aikana minkäänlaisia energiapiikkejä.

Vai kuulutko iltavirkkuihin? Heillä tuntuvin energiapiikki osuu kello 18.00-21.00 välille. Jos taas olet aamuvirkku, niin olet kuin pirteä peipponen ainakin aamuisin ja aamupäivisin.

Tutkimuksessa 130 ihmistä valvoi vuorokauden ja raportoi, kuinka energisiksi tunsivat itsensä päivän aikana. Myös heidän nukkumistottumuksensa ja viikko-ohjelmansa otettiin huomioon.

Tutkimukseen osallistuneista 22 prosenttia oli aamuvirkkuja, 34 prosenttia iltavirkkuja, 19 prosenttia "täysvirkkuja" ja 25 prosenttia "virkuttomia". Huolimatta siitä, mihin ryhmään ihmiset kuuluivat, he nukkuivat keskimäärin yhtä pitkiä yöunia.

Lähde: Spring



Jotkut meistä eivät ole aamuihmisiä, vaikka asian miettisi miten päin. Kuinka voit saada aamusta kaiken irti tästä huolimatta? Lue juttu täältä.


Kilpailut

Uusimmat