Iskeekö stressi joululomalla? Tee testi

05.12.2014 08:56 - Elina Jokela

Joulu lähestyy ja sen mukana myös suurimmalla osalla suuri stressi. Juhlapyhien pitäisi olla vuoden rentouttavinta aikaa, joten yritä nauttia ajastasi. Huffington Post listasi vinkkejä, joilla saat lievitettyä lomastressiä.

Pyhäpäivien pitäisi olla vuoden ihaninta aikaa. Silti stressaat enemmän kuin koskaan, jotta saat leivottua juhlien tarjoilun ja ostettua lahjat koko perheelle. Juhlailtana kuuntelet tästä huolimatta sukulaisten kinastelua.

Et voi muuttaa läheisiäsi, mutta voit asennoitua pyhiin eri tavalal. Jos olet samaa mieltä seuraavista väittämistä, stressaat liikaa juhlapyhistä!

1. "Äh, taas uudet juhlat."

Tunnetko olevasi uupunut, etkä pidä lomakokoontumisia kovinkaan hauskana?

2. "Jos en leivo tarpeeksi herkkuja, lapseni pettyvät."

Pelkäätkö, että sukulaisesi pettyvät, jos et tee kaikkea täydellisesti?

3. "Minun tehtävälistani on yhtä pitkä kuin käsivarteni."

Tuntuuko, että loman yksityiskohdat vaivaavat sinua?

4. "Tämä joulumusiikki tekee minut hulluksi."

Etkö pääse sisään tunnelmaan millään?

5. "Unohdin taas ostaa postimerkkejä! Miksi edes vaivaudun lähettämään kortteja?"

Oletko unohtavainen tai ärtynyt pienistä asioista?

6. "Toivottavasti selviän tammikuuhun asti elossa."

 

Jos olet samaa mieltä kahdesta tai useammasta toteamuksesta, olet kausiluonteinen stressaaja. Se ei ole harvinaista: Moni ajattelee, että juhlapyhät ovat stressaavinta aikaa vuodessa ja se vaikuttaa enemmän naisiin. Kuukauden tai parin stressaaminen kerää aivoihin kortisolia, joka voi aiheuttaa masennusta.

On monia tapoja nauttia juhlapyhistä stressaamatta! Tässä muutama todistettu taktiikka:

Tee uusi lista, älä tarkista sitä kahdesti.

Ole jämäkkä. Tarviiko sinun todella isännöidä jokainen vuoden juhlapyhä? Anna myös kumppanillesi lista siitä, mitä hänen pitää tehdä.

Pidä hauskaa perheesi kanssa.

Suunnittele tekemistä etukäteen ja pidä tunnelma rentona. Jos itse olet käymässä sukulaisilla, voit aina tehdä pakosuunnitelman, ettei kylässä tarvitse viipyä koko päivää.

Pidä kiinni kuntoilusta.

Moni unohtaa treenaamisen juhlapyhien ajaksi, mutta se on suuri virhe. Vain 15 minuutin juokseminen useita kertoja viikossa vaikuttaa positiivisesti oloosi ja stressi vähenee.

Muista, että ajatus on tärkein.

Usein perfektionismi ajaa meidät shoppailemaan täydellisiä lahjoja - se on raastavaa ja turhauttavaa. Totuus on, että ihmiset haluavat vain tietää sinun muistavan heidät: se on isoin lahja. Pieni käsintehty asia voi riittää ja se kertoo toiselle, kuinka paljon hän merkitsee sinulle.

Keskity siihen, mitä juhlapyhä merkitsee sinulle.

Joillekin juhlapyhät ovat perheen yhteistä aikaa. Mitä juhlapyhä merkitsee sinulle - keskustele siitä perheesi kanssa. Jaa tunnelma rakkaiden ihmisten kanssa ja tee mitä haluat!

Vältä juhlapyhän aiheuttamat keho-ongelmat.

Vältä ähkyjä ja älä käytä liian korkeita korkoja. Nukkuminen on tärkeää, joten jos olet täpinöissä vielä illalla, syö iltapalaa ja anna sen väsyttää sinua sopivasti. Närästys on yksi juhlapyhien aiheuttamia vaivoja. Jos vaiva on paha, voit keskustella lääkärisi kanssa toimivista närästyslääkkeistä. Toki sitä voi vähentää syömällä itsellesi sopivaa ruokaa.

Lähde: Huffington Post

 

 

Selvitä oma persoonallisuustyyppisi, lue juttu täältä.

Kilpailut

Uusimmat