Katsele pilvien lipumista taivaalla - 13 läsnäoloharjoitusta voivat muuttaa elämäsi

11.08.2015 10:57 - Tiina Svensk

Mindfulness-harjoituksista on tullut suosittu tapa keventää kiireistä elämäntapaa.

Läsnäoloharjoituksen vuoksi ei tarvitse istua risti-istunnassa ja keskittyä hengitykseen. Tärkeämpää on tietoisuus omista ajatuksista ja sen hetkisistä tuntemuksista.

Healthista -sivulle listattiin 13 helppoa mindfulness-vinkkiä, jotka voi osaksi jokaista työpäivää:

1. Lopeta askareesi hetkeksi: Yksinkertaisesti lopeta hetkeksi kaikki, mitä teet. Pysähdy askareittesi keskellä ja palauta ajatuksesi suoritettavasti työtehtävistä nykyhetkeen ja omaan kehoosi.

2. Huomaa, milloin ajatuksesi ottavat sinusta vallan: Tule tietoisemmaksi ajatuksistasi yksinkertaisesti huomioimalla niitä enemmän. Joskus tietty ajatus alkaa hallita mieltämme ja vaikuttaa siten myös siihen, kuinka näemme tietyn tilanteen.

3. Tule tietoiseksi aistimuksistasi: Kun kuljet kaupungilla, tiedosta sinua ympäröivät äänet ja hajut. Keskity tuntemaan ilmavirta tai auringon lämpö kasvoillasi. Kun havainnoit ympäristöäsi kaikilla aisteillasi, palaat automaattisesti tapahtuvaan hetkeen.

4. Tee läsnäoloharjoitus julkisilla matkustaessa: Kun seuraavan kerran nouset bussiin tai metroon, tee yksinkertainen läsnäoloharjoitus: huomioi esineitä ympärilläsi. Mieti, mistä ne on tehty ja minkä vuoksi, kuka ne omistaa ja mistä ne on ostettu?

5. Huomioi, millaiseen olotilaan keskustelu tai kohtaaminen sinut jättää: Oletko keskustelun jälkeen iloinen, ahdistunut vai hämmentynyt? Miten yllättävä kohtaaminen tuttavan tai työkaverin kanssa sinuun vaikuttaa?

6. Hyväksy jokainen piirteesi: Opettele hyväksymään aivan jokainen piirteesi niin ulkonäön kuin luonteen puolesta. Jos jonkin piirteen hyväksyminen on haastavaa, pohdi mistä se voi johtua.

7. Katsele pilvien lipumista taivaalla: Sinun ei tarvitse tuijottaa taivaalle tuntikausia, jos koet, ettei sinulla ole aikaa. Jos kuitenkin edes hetkeksi nostat katseesi älypuhelimen näytöstä taivaalle, stressitasosi laskevat oitis.

8. Huomioi hengityksesi: Sinun ei tarvitse muuttaa hengitystäsi tai suorittaa hengitysharjoituksia - ainoastaan tulla tietoiseksi hengityksestäsi ja siitä, miten se kulkee.

9. Kävele tietoisesti: Jos kävelet töihin, voit tehdä lyhyen läsnäoloharjoituksen kävelymatkasi aikana. Viiden minuutin ajan keskity vain siihen, että kävelet: tiedosta ympäristösi, aistimukset ja olotilasi.

10. Tiedosta ahdistavat ajatuksesi saman tien: Opettele tiedostamaan ahdistuksen tunne tai pelko heti, kun tunnet sen ensimmäisen kerran. Ahdistus ei ole luonnollinen olotila, ja tunteelle löytyy aina syy. Kun tiedostat tunteesi saman tien, sinun on myös helpompi etsiä sen aiheuttaja.

11. Hyväksy pettymyksen tunteesi: Jos olet pettynyt tilanteeseen, jossa sillä hetkellä olet, älä kiirehdi tai vähättele pettymyksen tunnettasi. Kun tiedostat pettymyksen tunteen, tiedostat myös jotakin tärkeää itsestäsi: opit huomaamaan, mitä arvostat ja millainen tilanne olisi sinulle sopiva.

12. Anna huomiota epämukavalle tunteelle: Anna epämukavien tunteiden nousta pintaan, mutta älä jää vellomaan niihin. Tärkeää on kuitenkin tulla tietoiseksi niistä: yleensä epämukavat tuntemukset heijastavat jotain menneisyydestämme ja aiemmin tapahtuneista ikävistä asioista.

13. Päästä irti suunnitelmistasi: Suoritatko työtehtävää odottaen tietynlaista lopputulosta? Yleensä odotamme niin paljon lopputulosta, että petymme, jos se onkin hieman odotetusta poikkeava. Emme myöskään osaa keskittyä itse työprosessiin, kun kiirehdimme kohti loppua. Päästä irti suunnitelmista ja keskity yksinkertaisesti siihen, mitä sillä hetkellä teet.


Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat