Kehutko lastasi liikaa? Voit kasvattaa hänestä vahingossa narsistin

13.03.2015 08:00 - Senni Loikala

Psykologisen tutkimuksen mukaan vanhempi voi vääränlaisilla kehuilla nostattaa liikaa lapsen egoa.

Lapsen erityislaatuisuutta ei välttämättä kannata kertoa muksulle itselleen, vaikka kuinka häntä rakastaisi. Sen sijaan kannattaa osoittaa lapselle, että hän on rakastettu ja yhtä hyvä kuin muut. Näin voi estää lasta saamasta narsistisia luonteenpiirteitä ja huonoa itsetuntoa myöhemmin.

Tuoreen Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapset, joille kerrotaan säännöllisesti heidän olevan ainutlaatuisia, saavat ajan mittaan liioitellun erinomaisen kuvan itsestään. Puolestaan lapset, joille kerrotaan heidän olevan rakastettuja, ovat luottavaisia ja tasapainoisia.

- Lapset uskovat, jos heidän vanhempansa kertovat, että he ovat ainutlaatuisempia kuin muut. Se ei välttämättä ole hyväksi heille eikä yhteiskunnalle. Hyvällä itsetunnolla varustetut ihmiset ajattelevat, että he ovat yhtä hyviä kuin muut, kun taas narsistit ajattelevat olevansa muita parempia, tutkija Eddie Brummelman selvittää.

Lisäksi tutkimuksesta kävi ilmi, että nöyrillä lapsilla on parempi itsetunto kuin naristisilla tenavilla.

Kuinka tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen otti osaa 565 tanskalaista lasta, jotka olivat 7-11-vuotiaita, sekä heidän vanhempansa. Lapsien kanssa juteltiin heidän ajatuksistaan itsestään ja muista, kun taas vanhempia haastateltiin heidän suhteestaan ja keskusteluistaan jälkikasvunsa kanssa.

Lasta kannattaa näin ollen rakastaa täydestä sydämestään ja kertoa se hänelle. Muksun ainutlaatuisuutta ei välttämättä kannata kuitenkaan alleviivata.

Lähde: Daily Mail



Mitä aikuiset eivät ymmärrä lapsista? Lue täältä asiantuntijan mielipide.

Kilpailut

Uusimmat