Kohtelias vieraskäyttäytyminen ja dieetin noudattaminen ei ole mahdoton yhdistelmä - lue vinkit

15.01.2015 15:05 - Reetta Haverinen

Dieetin noudattaminen ja ystävien kanssa ulkona käyminen ei aina tahdo onnistua ongelmitta. Myös sukulaisvierailut tuottavat tuskaa, koska kahvipöydässä pelkän kahvin hörppiminen vaikuttaa epäkohteliaalta. Älä kuitenkaan heitä vielä toivoasi: dieetin ja hyvän käytöksen yhdistäminen saattaa hyvinkin onnistua!

Monien vuosi on lähtenyt käyntiin dieetin tai ruokavaliomuutoksen siivittämänä. Jotkut ovat aloittaneet herkuttoman tammikuun, kun toiset taas ovat satsanneet panoksensa kasvispitoiseen dieettiin tai gluteenittomaan ruokavalioon. Olipa dieetti mikä hyvänsä, on selvää, että ruokailujen suunnittelu tulee viemään entistä enemmän aikaa. Myös ravintola- ja kahvilakäynnit hankaloituvat - juhlista nyt puhumattakaan.

Kohteliaan vierasetiketin noudattaminen voi olla hankalaa, jos kahvipöydän antimista ei löydy mitään dieetille sopivaa. Harva myöskään haluaa ravintolassa hankalan asiakkaan leimaa.

Keskustele tarjoilijan kanssa vaihtoehdoista

Ravintolassa saat taatusti dieettiisi sopivaa ruokaa ilman, että teet sitä numeroa. Pyydä kastike kohteliaasti erikseen kippoon tai kysy, onko mahdollista ottaa puolet annoksesta mukaan. Yleensä myös perunoiden vaihtaminen salaattiin tai kasviksiin onnistuu helposti. Ravintolat haluavat palvella asiakastaan parhaalla mahdollisella tavalla, joten pieni annosten muokkailu on yleensä mahdollista.

Jousta valinnoissasi tai osallistu tarjoiluihin

Kun vierailet ystäväsi luona, voit toki ottaa omia eväitäsi mukaasi. On kuitenkin kohteliasta nauttia pöydän antimista, joten kokeile valita pöydästä sinulle sopivimpia vaihtoehtoja. Voit myös kertoa ystävällesi etukäteen ruokavaliostasi, joten hän osaa ottaa asian huomioon tarjoiluja suunnitellessaan.

Voit myös ehdottaa, että tuot mukanasi ruokaa jaettavaksi nyyttikestiperiaatteella. Jos olet kasvisruokavaliolla, tarjoudu tuomaan mukanasi esimerkiksi kasvispiirakkaa kahvipöytään. Muista, että silloin tällöin pieni ruokavaliossa joustaminen on myös täysin paikallaan, sen vuoksi ei kannata pilata ystävyyssuhteita.

Uskalla kieltäytyä kohteliaasti

Kohtelias ''ei kiitos'' on myös täysin hyväksyttävä kommentti kahvipöydän ääressä. Sinun ei tarvitse selitellä, miksi et tahdo ottaa voileipää tai tuplasuklaakakkua. Jokaisella on oikeus päättää omasta ruokavaliostaan ja siitä, millaisella ruoalla kehoaan ravitsee.

Alkoholin juominen ja sen juomatta jättäminen on myös jokaisen oma asia. Nykyisin kaupoista löytyy valtava valikoima alkoholittomia oluita ja siidereitä, joita voit ottaa mukaasi illanistujaisiin. Monet eivät taatusti edes huomaa, ettet juo illan aikana mitään vettä väkevämpää.

Älä tee ruokavaliostasi numeroa

Erikoisruokavaliostasi jatkuva puhuminen saattaa ärsyttää muita seurueen jäseniä. Pidä siis pientä profiilia, äläkä paasaa valintojesi syitä suureen ääneen. Jos itse noudatat vähähiilihydraattista dieettiä, ei se tarkoita, että myös ystäviesi tulisi jättää kahvipöydän korvapuustit tarjottimelle.


Kilpailut

Uusimmat