Kriisissä ei kannata paeta - 5 askelta lempeään tapaan kohdata tunteensa

23.06.2015 10:58 - Emma Ylistalo

Eron, potkujen tai muun trauman jälkeen elämässä voi olla hankala palata päivittäisiin rutiineihin. Surulta ei voi välttyä ja välillä helpoin ratkaisu tuntuu olevan kaiken pakeneminen.

Vaikka kaikki tietävät, että vaikeat asiat on käsiteltävä pystyäkseen siirtymään eteenpäin elämässään, se on helpommin sanottu kuin tehty. Moni pitääkin itsensä kiireisenä, jotta ei joutuisi ajattelemaan hankalaa tilannetta. Se on kuitenkin niin sanottu helppo ratkaisu.

Hyvä uutinen on, että käsitelläkseen tunteensa ei tarvitse maata viikkotolkulla sängyssä itkemässä, vaan sen voi tehdä myös lempeästi. Lue alta miten se onnistuu.

1. Havainnoi tunteesi

Siirrä tietoisuutesi pois älypuhelimestasi ja ole läsnä omassa kehossasi. Älä mieti miksi tunnet niin kuin tunnet, vaan keskity itse tunteeseen. Joskus yritämme pakkomielteisesti selvittää mistä tunteet johtuvat, ja estämme samalla itseämme siirtymästä eteenpäin. Keskity siis vain olemaan läsnä ja esimerkiksi miettimään missä kohti kehoa tunne tuntuu.

2. Nimeä tunteesi

Usein laitamme tunteemme samaan ikävien tunteiden kasaan. Ota itsellesi aikaa erotella nämä tunteet. Kun esimerkiksi ajattelet saamiasi potkuja, ajattelet helposti vain olevasi surullinen. Yritä erotella tämä tunne vielä pienemmiksi osiksi. Onko se kenties ahdistusta siitä, että potkut osuivat huonoimpaan mahdolliseen aikaan vai hermostuneisuutta uuden työn etsimisessä? Vai voiko se jopa olla innostusta siitä, mitä uutta on tulossa?

3. Hyväksy tunteesi

Vaikka se vaikuttaakin ristiriitaiselta, tunteminen auttaa pääsemään tunteesta eroon. Huomaa se ja anna sen kulkea lävitsesi. Ei siis kannata yrittää ohittaa tunnetta keksimällä siihen ratkaisua, vaan kannattaa keskittyä tunteeseen.

4. Ole armollinen

Tiedosta se, että on täysin normaalia kokea ylä- ja alamäkiä. Ajattele armollisuus salaisena aseena, jota käytät antaaksesi itsellesi sitä rakkautta ja hoivaa jota tarvitset. Ja niin kuin mikä tahansa asia, tämäkin vaatii harjoitusta. Voit opetella lisäämään sitä vaikka hemmottelemalla itseäsi samoin kuin hemmottelisit rakasta ystävääsi.

5. Toimi tunteen mukaan

Toimi hetkellä, jolloin tiedostat tunteesi. Lähde kävelylle, meditoi tai soita ystävälle. Joskus toiminta voi olla sitäkin, että jätät lähettämättä vihaisen viestin tai kävelet pois inhottavasta tilanteesta.

Lähde: Mind Body Green

 

Tavallinen arkikin voi välillä olla yhtä kaaosta. Elämänlaatuaan on helppo parantaa sujuvalla arjella - lue uutinen ja vinkit täältä.

Kilpailut

Uusimmat