Kritisoitko itseäsi liikaa? Terapeutti paljasti toimivan harjoituksen

11.08.2015 12:04 - Senni Loikala

Monelle on vaikeaa nauttia tästä hetkestä sisällä junnaavan kriittisen äänen takia. Äänen voi vaentaa parantavalla harjoituksella.

Taideterapeutti Lucia Capacchinioneantaa käytännöllisen neuvon, jonka avulla voit päästä häiritsevästä itsekriittisyydestä eroon. Jos tahdot saada olosi kevyemmäksi, kokeile siis Capacchionionen esittelemää harjoitetta:

1. Ota eteesi kynä ja paperia. Jos pidät päiväkirjaa, voi tämä harjoitus sopia myös sen sivuille.

2. Ota kynä hallitsevaan käteesi, eli käteen, jolla olet aina tottunut kirjoittamaan. Kirjoita sitten ylös itsekriittiset ajatuksesi esimerkiksi vartalostasi, taidoistasi tai luonteestasi yksikön toisessa persoonassa (=sinä). Tällä systeemillä paperilla saattaisi olla esimerkiksi lauseet: "Sinulla on liian iso perse ja olet lihonnut", "Sinä käyttäydyit kuin idiootti äsken kaupan kassalla" tai "Sinä et pääset elämässäsi eteenpäin".

3. Seuraavaksi lue kirjoittamasi lauseet itsellesi. Ota niiden aiheuttamat tunnereaktiot vastaan rohkeasti.

4. Ota kynä siihen käteen, jolla et ole tottunut kirjoittamaan. Kirjoita vastaukset sisäisen kriitikkosi syytöksiin. Älä välitä kieliopista, käsialasta, äläkä mistään muusta, kuin siitä mitä ajattelet syytöksistä ja niiden totuudellisuudesta.

5. Kun vastaukset ovat valmiit, lue ne itsellesi. Tulet todennäköisesti huomaamaan, ettei itsekriittiset ajatukset vastaa todellista minääsi, sinua itseäsi.


Lähde: Psych Central

Kilpailut

Uusimmat