Kuntosalilta saa alkunsa moni iho-ongelma - pysy tarkkana treenatessasi

11.05.2015 12:10 - Linda Arponen

Liikunta tekee ihmiselle hyvää, mutta esimerkiksi likaiset salilaitteet ovat täynnä bakteereja.  

Alla on lueteltu viisi liikuntaan liittyvää asiaa, jotka voivat aiheuttaa iholle ongelmia.

Likainen joogamatto

Joogamattoon voivat osua käytännössä kaikki kehon osat, kädet, jalat tai kasvot. Tämä tarkoittaa sitä, että ne bakteerit, jotka ovat jaloissa, voivat olla kohta kasvoissa. Ja näin voi siis tapahtua, vaikka matto olisi oma, eikä sitä käyttäisi itsensä lisäksi kukaan muu. Jos haluaa välttää näitä mattobakteereita mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa matto pyyhkiä puhtaaksi ennen ja jälkeen jokaisen käytön. Treenin jälkeisestä suihkustakaan ei ole varmasti haittaa.

Muut likaiset salilaitteet ja -välineet

Kuten joogamatossa, myös kuntosalilaitteissa ja -välineissä voi asustaa paljon bakteereita ja likaa. Jotta ihosi saa mahdollisimman hyvän suojan, pyyhi kaikki välineet ennen ja jälkeen niiden käyttämisen. Älä myöskään koske kasvoihisi tai muihin ihosi herkempiin kohtiin silloin, kun käytät kyseisiä laitteita ja välineitä.

Liika rehkiminen

Juokseminen liian usein ja liian raskaasti voi vaikuttaa ihon elastisuuteen. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että vapaat radikaalit vaurioittavat ihoa todennäköisemmin juoksemisen tai muun raskaan liikunnan aikana. Ja nämä vauriot voivat taas johtaa siihen, että ihon elastisuus ja kollageeni rikkoontuvat. Jos haluat pitää ihon paremmassa kunnossa, yritä suosia hiukan maltillisempaa liikuntaa.

Hiessä uiminen

Hikoilu on tietysti tärkeää, sillä hiki auttaa säätelemään kehon lämpötilaa. Hiki voi kuitenkin sekoittua ihon luonnollisten öljyjen sekä ihon pinnalla olevien tuotejäämien kanssa. Tämä likainen yhdistelmä voi taas tukkia ihohuokoset ja rikkoa ihon, mikäli sitä ei pese tarpeeksi pian hikoilun jälkeen. Näin voi käydä erityisesti silloin, kun käyttää tiukkoja liikuntavaatteita ja urheilurintaliivejä. Paras vaihtoehto on siis käyttää joko löysempiä treenivaatteita tai sitten sellaisia kankaita, jotka siirtävät hien pois iholta. Ja suihkuun kannattaa tässäkin tapauksessa mennä heti treenin jälkeen.

Liika hankaaminen

Kankaan hankautuminen ihoa vasten voi tuntua ikävältä. Lisäksi iho voi ärsyyntyä siitä. Samoin voi käydä silloin, jos iho hankautuu ihoa vasten. Suunnittele pukeutumisesi siis sen mukaan, etteivät mitkään osat pääse hankaamaan toisia ikävällä tavalla.

 

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat