Vaikuttavatko muiden mielipiteet liikaa? 8 tapaa tunnistaa manipulointi

05.09.2014 21:29 - Anna Hopi

Ihminen haluaa vaikuttaa toiseen ihmiseen. Joskus muut haluavat sinulta jotain, ja päädyt tilanteeseen, johon et alun perin halunnut. Miten tunnistat manipulointiyritykset?

Kun on kyse mielipiteistä, moni haluaa pitää kiinni omistaan. Usein parisuhteessa, ystävien kanssa tai työpaikalla saatetaan vääntää erilaisista asioista, ja se onkin kiinnostavaa, kuka saa pidettyä päänsä. Joskus manipulaatiota on vaikea tunnistaa ihmisten välisessä kohtaamisessa, mutta alla on kahdeksan tapaa, jolla osaat nähdä sen helpommin oman elämäsi kommunikaatiotilanteissa.

1. Annat kommentin, joka käännetään sinua vastaan negatiivisessa hengessä.

Jos ystäväsi unohtaa syntymäpäiväsi, ja kerrot siitä hänelle, hän saattaa vastata siihen kertomalla vihaisesti stressistään ja ongelmistaan. Älä hyväksy tällaista anteeksipyyntöä, koska se ei ole aito. Jos suostut hyväksymään anteeksipyynnön, jossa henkilö ei ota vastuuta teostaan, sinua manipuloidaan.

2. Henkilö antaa itsestään kuvan auttajana.

Moni voi manipuloida auttajana esiintymällä. Joskus toinen voi halua sinulta vastapalvelusta, ja tarjoaa siksi palveluksiaan. Mieti, haluaako henkilö oikeasti auttaa.

3. Henkilö puhuu jotain, mutta väittää myöhemmin, ettei puhunut mitään.

Vaikeaa tilannetta selviteltäessä ihminen voi kertoa sinulle kahden kesken tärkeitä faktoja, mutta kun paikalla on enemmän ihmisiä ja esimerkiksi jonkin sortin auktoriteettejä, tarina muuttuu. Älä anna tämän käytöksen hämätä itseäsi, vaan toista muille, mitä henkilö kertoi sinulle aiemmin.

4. Kaikki syyllistävät sinua.

Manipuloija saa toiset tuntemaan olonsa syylliseksi. Varo tällaista suhtautumista ja ole tarkka siitä, että puolustat itseäsi. Jos saat syyllistämistä osaksesi, voit sanoa suoraan, mikäli et samaistu annettuun palautteeseen.

5. Henkilö tekee epäsuoria huomioita, jotka kohdistuvat sinuun.

Monet kommentoivat toisille passiivis-aggressiiviseen sävyyn vihjailemalla. Jos saat kritiikkiä tällä tavoin, voit aina vaatia toista sanomaan sen, mitä hän yrittää sanoa. Älä hyväksy toisilta epämääräisiä kommentteja, lupauksia ja tarinoita. Vaadi totuutta tulemaan esiin.

6. Heillä on aina asiat pahemmin kuin sinulla.

Välillä ihmiset kilpailevat elämänsä kurjuudella toisten kanssa. Manipuloija saattaa hiljentää tarinasi epäonnistuneesta kokouksesta omallaan, jossa on paljon enemmän draamaa ja vastoinkäymisiä. Älä anna toisen viedä huomion hetkeäsi, vaan pyydä häntä odottamaan omaa vuoroaan kertoa juttua.

7. Henkilö laskee toisten ihmisten energiatason ollessaan heidän kanssaan.

Mikäli olet jatkuvasti negatiivisten ihmisten seurassa, voit itsekin tuntea olosi masentuneeksi. Pysy omassa hyvässä energiassasi ja yritä vaihtaa seuruetta niin pian kuin voit. Jos kyse on työpaikasta tai ystäväporukasta, lähde kokoontumisesta tauolle tai vaikka vessaan.

8. Et voi luottaa heihin.

Manipuloija ei ota vastuuta omista teoistaan. Jos hän tekee virheen, syy menee jonkun muun kontolle. Aluksi tutustuessa voi vaikutta siltä, että henkilö on aito, herkkä ja avoin, mutta pian huomaat, miten hän yrittääkin jatkuvasti päästä henkisesti niskan päälle. Vältä tällaista ihmistä.

Lähde: The Mind Unleashed.

 

Rakkausvalmentaja kommentoi äskettäin suomalaisen miehen passiivisuutta. Lue juttu tästä.

Kilpailut

Uusimmat