Maltti on valttia - liian nopeassa painonpudotuksessa terveysriskejä!

12.12.2014 12:04 - Senni Loikala

Moni haluaa laihtua nopeasti ihmedieettien ja tehotreenin avulla. Se ei kuitenkaan ole välttämättä hyvä idea, koska kilojen pikakaristus voi kostautua lopulta ihmisen terveydessä.

Kilot palaavat takaisin

Liian nopea painonpudotus johtaa harvoin pysyviin tuloksiin. Koska keho pystyy vain harvoin sopeutumaan väliaikaisiin muutoksiin, voivat karistetut kilot tulla takaisin lähes yhtä nopeasti kuin ne lähtivätkin.

Nestehukka piinaa

Jotkut karistavat kilot nopeasti vähentämällä radikaalisti juomista, mikä on erittäin haitallista ja jopa hengenvaarallista. Tällöin pyörtymisen, huimauksen ja sydämentykytysten riskit kasvavat. Nesteiden jättäminen pois voi johtaa myös lihasten surkastumiseen ja jopa kuolemaan. Lisäksi tulokset ovat usein väliaikaisia, sillä keho varastoi luonnostaan nesteitä.

Aina väsyttää

Nopea laihtuminen voi saada silmäluomet jäämään puolitankoon. Olo voi muuttua usein todella väsyneeksi ja energiaa on huomattavasti vähemmän.

Ravintoaineet hupenevat

Liian nopeasta painonpudotuksesta voi seurata oleellisten ravintoaineiden puute. Tämä johtuu luonnollisesti ruokavalion supistamisesta, mikä väärin toteutettuna on lähinnä haitallista.

Aiheuttaa sappikiviä

Jos kilot katoavat nopealla aikataululla, kasvaa riski sappikivien syntymiseen. Sille tyypillinen oire on äkillinen, säteilevä ylävatsakipu. Pahoinvoinnin ja oksennuksen lisäksi sappikivistä kärsivän on vaikea löytää sopivaa asentoa.

Stressi lisääntyy

Kun ihminen kituuttaa nälkäisenä, lisääntyy stressihormonina tunnetun kortisolin määrä. Se saa olon tuntumaan henkisesti ja fyysisesti stressaantuneeksi ja vaikeaksi.

Keho varastoi rasvaa

Kun pihistelet syömisessä, kehosi pistää sen merkille ja alkaa ikään kuin varastoida ruokaa. Siirtyessä vanhaan ruokavalioon mikään ei muutu heti. Tämä saa aikaan sen, että painoa voi tulla alkuperäistä vaakalukemaa enemmän.

Aineenvaihdunta häiriintyy

Kun paino putoaa äkisti, keho tasapainottaa tilannetta hidastamalla aineenvaihduntaa. Palatessa vanhoihin ruokailutottumuksiin, painoa kertyy lisää hitaamman aineenvaihdunnan vuoksi. Jos paino alkaa sahata säännöllisesti tämän jälkeen, voi seurauksena olla vakavia aineenvaihdunnan ongelmia.

Monet terveysongelmat

Nopea laihdutus voi johtaa tärkeiden ravintoaineiden puutteeseen, mikä voi johtaa useampiin terveysongelmiin. Näitä voivat olla muun muassa lihasten heikentyminen, anemia ja ummetus. Jos oireisiin ei puututa ajoissa, voivat ne johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Lähde: The Times of India



Moni luulee, ettrei laihduttaessa voi nauttia elämästä. Nyt on todistettu, että suklaata voi esimerkiksi syödä, vaikka haluaisikin karistaa senttejä vartalosta. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat