Miksi juoksevan veden ääni saa aikaan pissahädän? Tutkimus vastaa

29.04.2016 08:04 - Emma Ylistalo

 Veden ääni on yhtä tehokas vaikkapa luonnossa, jos kuulet vesiputouksen äänen.

Useimmat meistä ovat varmaankin miettineet miksi juoksevan veden ääni vaikuttaa niin paljon tarpeeseemme pissata? Tai miksi jo pelkästään vesiputouksen näkeminen saattaa aiheuttaa meille vessareissun? SciShow selvitti, miksi näin on.

Tieteellistä tutkimusta aiheeseen liittyen ei ole ollut tarpeeksi, mutta muutkin asiat voivat selittää tätä ilmiötä.

Yhteys juoksevan veden ja pissaamisen välillä johtuu mielikuvan voimasta. Juokseva vesi kuulostaa virtsaamiselta, joten ainoastaan sen äänen kuuleminen aiheuttaa tarpeen käydä vessassa.

Usein myös sinä aikana kun meitä on opetettu käymään potalla, olemme oppineet yhdistämään nämä äänet. Vessassa käydessä myös vessanpöntön vetäminen ja käsien peseminen aiheuttaa samanlaista ääntä -lisäten ennestään tätä mielikuvaa.

Lääkärit ovat myös onnistuneesti käyttäneet juoksevaa vettä auttaakseen eturauhasen leikkauksesta toipuvia tai ihmisiä, joilla on niin sanotusti "ujo pissa" virtsaamaan. Tämä todistaa sen, kuinka vahva yhteys näillä on meidän mielestämme.

Jos siis juokseva vesi tai pelkästään vesiputouksen näkeminen aiheuttaa sinulle pissahädän, se on ainoastaan täysin normaalia.

Lähde: Metro.uk

Kilpailut

Uusimmat