Minkä ikäinen äitisi oli saadessaan sinut? Yli 30-vuotiaana synnyttäneiden lapsille huonoja uutisia

28.11.2015 10:00 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan myöhään äidiksi tulleiden lapset saavat muutamia ikäviä oireita.  

Ikä, jolloin oma äitisi on saanut sinut, saattaa vaikuttaa henkiseen hyvinvointiisi. Tuoreen australialaisen tutkimuksen mukaan naiset, joiden äidit ovat olleet synnyttäessään yli 30-vuotiaita, ovat muita alttiimpia tietyille oireille.

- Äidiksi tuleminen vanhempana on yhteydessä (lapsen) masennusoireisiin, ahdistuneisuuteen ja stressin oireisiin nuorilla naisilla, tutkija Jessica Tearne Länsi-Australian yliopistosta kuvailee.

Äidiksi tulemisen iän vaikutukset

Mitä vanhempana naiset olivat tulleet äideiksi, sitä suurempia oireita tutkijat havaitsivat heidän aikuisissa lapsissaan. Jos äiti oli saanut jälkikasvua 30-34-vuotiaana, olivat hänen lapsensa huomattavasti alttiimpia stressille, kuin nuorempana synnyttäneiden lapset.

Yli 35-vuotiaana synnyttäneiden naisten jälkikasvun kohdalla tilanne oli vielä ikävämpi. Heillä havaittiin selvästi enemmän masennusoireita, stressiä ja ahdistuneisuutta kuin lapsilla, joiden äidit olivat saaneet heidät alle kolmekymppisinä.

Äidiksi tulemisen iästä ei löydetty yhteyttä diagnosoituihin mielenterveyshäiriöihin eikä diagnosoituun masennukseen. Se lisäsi pelkästään stressin, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden oireita.

Syy

Tutkijat uskovat, että myöhään äideiksi tulleiden ja heidän lapsiensa sukupolven arvot ovat kovin erilaisia. Ikäero korostaa erilaisuutta, mikä voi synnyttää kitkaa suhteeseen. Jännitteet saattavat johtaa muun muassa stressiin ja ahdistuneisuuteen.

Miesten henkinen hyvinvointi ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan ollut riippuvainen iästä, jolloin heidän äitinsä oli heidät synnyttänyt.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa seurattiin 23 vuoden ajan 1200 lapsen henkistä hyvinvointia. Lapsilta kysyttiin eri vaiheissa heidän kokemistaan masennusoireista, ahdituneisuudesta ja stressistä. Vastausten analysoimisessa huomioitiin heidän äitiensä iät, jolloin he olivat tulleet äideiksi.

 

Lähde: Medical Daily

Kilpailut

Uusimmat