Musiikin kuuntelulla hyvään kuntoon? Sävelillä yllättävät terveysvaikutukset

09.06.2015 11:51 - Anna Hopi

Tutkijoiden mukaan musiikin kuuntelu auttaa esimerkiksi leikkauksesta toipumisessa.

Olipa kyse kuorolaulusta, Bachin kuuntelemisesta tai discotanssista, monet ihmiset nauttivat musiikista. Sävelillä on todettu tieteellisesti olevan selkeitä hyötyjä terveydelle. Tutkijat ovat selvittäneet, että klassinen musiikki ja erityisesti Giuseppe Verdin sävellykset voivat alentaa kuulijan verenpainetta.

- Musiikki näyttää harmonisoivan kehon autonomista hermostoa, joka vastaa kehon tahdottomista teoista, kuten sydämensykkeestä, ruoansulatuksesta ja hikoilusta. Musiikki oli läsnä esi-isien sosiaalistumisen prosessia. Se auttaa meitä muodostamaan tärkeitä suhteita, kertoi tutkija Michael Miller Daily Mail -sivustolle.

Monet kirurgit kuuntelevat musiikkia leikatessaan potilaita. Se auttaa myös potilaita, jotka ovat nukutettuna. Ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin, että tyräleikkauksen potilaat, joille soitettiin leikkauksen aikana klassista musiikkia, kokivat myöhemmin vähemmän kipuja toipuessaan operaatiosta.

Viime kuussa brittiläinen tutkimus selvitti, että säännöllinen musiikin kuuntelu parantaa sekä lyhytkestoista että pitkäkestoista muistia dementiapotilailla. Musiikkiterapiaa käytetään Parkinsonin tautipotilaisen kanssa, jotta he oppivat kävelemään uudestaan.

Lisäksi laulaminen tai puhallinsoittimen soittaminen voi auttaa hengitystä ja se voi parantaa oloa, jos kärsit astmasta.

Musiikki voi auttaa myös unen saamisessa illalla, kertoo vuonna 2012 tehty tutkimus. Jos siis et saa unta, laita rentoutusmusiikkia soimaan ennen nukkumaanmenoa illalla.

Lähde: Daily Mail.

 

Kilpailut

Uusimmat