Mustaa, vihreää vai rooibosta? Katso mikä teelaatu sopii sinulle

17.09.2015 08:52 - Reetta Haverinen

Päiväkahvin sijaan voit kokeilla erilaisia, toinen toistaan ihanampia teelaatuja.

Teen terveyshyödyistä on puhuttu iät ja ajat - eikä suotta. Teen sanotaan muun muassa vähentävän diabetes- ja sydänkohtausriskiä. Teen tiedetään ehkäisevän myös ylipainoa ja syöpää. Kupillinen lämmintä juomaa myös rauhoittaa ja auttaa torjumaan flunssan oireita.

Kaupan teehyllyllä monen pää menee kuitenkin pyörälle: on rooibosta, vihreää, mustaa, jasmiini- ja kamomillateetä. Juomien ominaisuudet, väri ja maku poikkeavat toisistaan, mutta niin myös niiden terveyshyödyt.

Vinkkejä teen valintaan

Jos tahdot etsiä vaivoihisi helpotusta teekupposesta tai parantaa esimerkiksi vastustuskykyäsi, kannattaa sinun pitää itsesi kartalla eri teelaatujen ominaisuuksista.

Alle olemme koostaneet pienen listan suosituimpien teelaatujen terveyshyödyistä. Vinkkien takana on ravitsemusasiantuntija Neema Savvides Harley Streetin hedelmällisyysklinikalta, Nainen jakoi teetietämystään brittilehti Daily Mailille.

Musta tee

Antioksidanttirikas englantilainen tee parantaa niin miesten kuin naistenkin hedelmällisyyttä. Perinteinen englantilaisista aamiaispöydistä tuttu juoma sisältää kuitenkin jonkin verran kofeiinia, joten varsinkin raskaana olevien naisten ei tule juoda kyseistä teetä kohtuuttomasti.

Juo englantilaista teetä mielellään mustana niin, että lisäät juoman joukkoon esimerkiksi sitruunaa ja hunajaa. Maidon lisääminen teehen vähentää juoman terveyshyötyjä.

Inkivääri- ja sitruunatee

Inkivääri- ja sitruunateet antavat energiaa ja puhdistavat kroppaa. Niiden tiedetään pitävän sisällään myös kipua helpottavia ominaisuuksia. Inkivääri- ja sitruunateet parantavat myös sukuelinten verenkiertoa - siten kyseiset teet voivat parantaa myös ihmisten seksielämää.

Inkiväärin tiedetään auttavan erinäisiin ruoansulatusongelmiin. Raskaana olevien naisten kannattaa myös nauttia inkivääriteetä, sillä juoman tiedetään helpottavan aamupahoinvointia.

Rooibos

Rooibostee sisältää runsaasti antioksidantteja, ja se on erinomainen C-vitamiinin lähde. Rooibos ei sisällä kofeiinia, joten se on oiva juoma niille, jotka yrittävät vähentää kofeiinia tai ovat sille yliherkkiä.

Rooibos sisältää myös rutkasti mineraaleja. Kupillisessa rooibosta on muun muassa kalsiumia, kuparia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja kaliumia. Rooiboksen tiedetään parantavan immuunijärjestelmän toimintaa ja hedelmällisyyttä sekä helpottavan unen saantia. Väitetäänpä teen myös tarjoavan apua iho-ongelmiin.

Jasmiinitee

Jasmiiniteetä on käytetty Kiinassa vuosisatojen ajan hoitokeinona erinäisiin terveysvaivoihin juoman parantavien ominaisuuksien vuoksi.

Tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja sen vuoksi jasmiinitee auttaa muun muassa vahvistamaan kehon immuunijärjestelmän toimintaa. Jasmiinitee helpottaa myös ruoansulatusvaivoja, alentaa kolesterolia ja madaltaa korkeaa verenpainetta.

Vihreä tee

Vihreän teen terveyshyödyt ovat kiistattomat. Teen sanotaan muun muassa parantavan hedelmällisyyttä, parantavan vastustuskykyä ja torjuvan monia sairauksia.

Tee myös parantaa aivojen toimintakykyä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Vihreä tee myös auttaa kehoa taistelemaan terveydelle haitallisia vapaita radikaaleja vastaan.

Minttutee

Nuorentavia ja virkistäviä ominaisuuksia sisältävä minttutee on erinomainen rentoutusjuoma. Minttutee on siten erinomainen juoma työn uuvuttamille stressaajille. Minttutee sisältää muun muassa niin A-, C- kuin B12-vitamiinejakin.

Minttuteetä käytetään usein helpottamaan ruoan sulamista. Juoma myös raikastaa hengitystä ja helpottaa flunssan oireita.


Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat