Nainen voi tunnistaa syöpien ensioireet helposti - tarkkaile alapäätäsi

25.09.2015 12:20 - Eeva Rajala

Alapään tuntemuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.  

Muun muassa Healthista-terveyssivustolla kerrotaan, millaisia ensioireita kyseisiin syöpiin kuuluu ja miten syöpä voidaan havaita jo alkuvaiheessa.

Kohdunrungon syöpä

Kohtu koostuu sekä kohdunkaulasta että runko-osasta. Kohdunrungon syöpä on Terve.fi-sivuston mukaan kolmanneksi yleisin syöpä suomalaisnaisilla. Paranemistodennäköisyys on suuri, sillä enemmistö sairastuneista paranee. Osa kohdunrungon syövästä on todennäköisesti periytyvää.

Ensioireina ovat vuodot. Ennen vaihdevuosia kuukautiset voivat muuttua runsaammiksi tai välivuodot yleistyvät. Vaihdevuosien jälkeen kannattaa tarkkailla, jos vuotoja edelleen tulee.

Jos vuoto on epänormaalia, kannattaa lääkärille sanoa asiasta suoraan. Jos epänormaali vuoto jatkuu ja pahenee, mene lääkäriin uudelleen ja selvitä huolesi. Voi olla, että oireet ovat selitettävissä myös muulla kuin kohdunrungon syövällä, mutta tärkeintä on selvittää asia. Pyri pitämään painosi kurissa, syö terveellisesti ja liiku säännöllisesti.

Munasarjasyöpä

Munasarjasyöpä on kymmenenneksi yleisin naisten syöpä ja toiseksi yleisin gynekologinen syöpä Suomessa, selviää Käypä hoito -sivuilta. Munasarjasyövän riski kasvaa iän myötä.

Munasarjasyöpää voi olla vaikea diagnosoida, sillä jotkut oireet ovat samoja kuin hieman yleisimmissä sairauksissa. Kannattaa siis mennä herkästikin lääkäriin, jos epäilee asiaa.

Munasarjasyövän ensioireita ovat sitkeä lantio- ja vatsakivut, vatsan kasvaminen ja jatkuva vatsan turvotus. Voi myös olla vaikeata syödä ja kylläinen olo tulee nopeasti. Oireena voi myös olla virtsaamisen tarpeen lisääntyminen. Mikäli yksikään näistä oireista on jatkuvaa ja käy ilmi yli 12 kertaa kuussa, voi diagnoosina olla munasarjasyöpä.

Oireina voi näiden lisäksi olla jatkuva väsymys, selittämätön painon putoaminen ja suolen toiminnan muutos. Mikäli näistä oireista joku osuu omalle kohdalle, ja mitä pidät epänormaalina sinulle, on tärkeää käydä lääkärissä.

Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaupan syöpä on Suomessa kolmanneksi yleisin ja maailmanlaajuisesti yleisin gynekologinen syöpä. Viimeisten 15 vuoden aikana on todettu, että syöpä on lisääntynyt 20 - 39-vuotiaiden ikäryhmässä.

Yleisimmät ensioireet ovat vaginan millainen tahansa epätavallinen vuoto erityisesti seksin jälkeen, vuoto-oireet vaihdevuosien eli kuukautisten loppumisen jälkeen sekä sitkeä vuoto, joka veristä tai vuoto haisee epämiellyttävälle.

Ulkosynnyttimien syöpä

Ulkosynnyttimien syöpä on melko harvinainen sairaus, ja Terveyskirjaston mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 80 tapausta.

Oireita ovat muun muassa pitkittynyt kutina, valkovuoto, kirvely, verinen vuoto, kirvely virtsatessa tai haavauma. Oireina voivat myös olla arkuus, ulkosynnyttimien iholla koholla olevat punaiset, vaaleat tai tummat alueet, alueella oleva luomi joka muuttaa muotoa tai väriä sekä alueen turvotus.

Tupakointia kannattaa välttää, sillä sen on todettu lisäävän munasarjasyövän riskiä. Lisäksi kerro kaikista oireistasi lääkärille. Älä luota pelkästään omaa diagnoosiisi, sillä oireet ovat lähes samat kuin esimerkiksi pelkissä tulehdustiloissa.

Emätinsyöpä

Emätinsyöpä on vielä harvinaisempi kuin ulkosynnyttimien syöpä. Suomessa emättimen syöpiä todetaan vuosittain noin 20. Alkuvaiheessa tauti on oireeton. Oireina voivat olla esimerkiksi yhdynnän jälkeinen verenvuoto tai epänormaali vuoto jos ei ole kuukautisia, yhdynnästä aiheutuva kipu, patti tai parantumaton haava emättimessä sekä kutina.


Lähteet: Healthista, Terve.fi, Käypä Hoito, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat