Oikea aika harrastaa seksiä tai liikuntaa? Ajoituksella saat parhaan irti kehostasi

27.04.2016 10:13 - Pauliina Jokinen

Iltapäivällä neljän aikaan kannattaa lähteä harrastamaan liikuntaa.

Brittiläinen tutkimusryhmä on selvittänyt kehomme sisäisen kellon toimintaa ja sen vaikutuksia erilaisten toimintojen suorittamiseen.

Tutkijat kiinnostuivat aiheesta, kun heille selvisi rokotusten antamisajalla olevan vaikutusta sen tuomaan suojaan. Esimerkiksi aamulla flunssarokotteen saaneet potilaat kehittivät paremman vastustuskyvyn sairaudelle kuin iltapäivällä rokotetut.

Myös aiempien tutkimusten mukaan kellonajoilla on merkitystä kehomme toimintaan. Esimerkiksi sydänkohtauksen riski on suurimmillaan aamukahdeksan ja kymmenen välillä, sillä veri on yön jäljiltä paksumpaa ja tukosten muodostuminen todennäköisempää.

Aamu

Aamuseitsemän aikaan saamme todennäköisimmin migreenin sekä kuumeen.

Aamukahdeksalta puolestaan kannattaa suunnata lenkille, jos haluaa pudottaa painoaan. Aamuisin alkunsa saavat myös vauvat: Siittiösolujen määrä on suurimmillaan tässä vaiheessa päivää.

Jos olet joutumassa leikkaukseen, kannattaa aika yrittää sopia aamuyhdeksäksi. Tutkimusten mukaan leikkaukset onnistuvat aamupäivisin paremmin kuin iltapäivällä. Suurin riski on iltapäivällä kolmen ja viiden välillä.

Aamukymmeneltä kannattaa suunnata tärkeään kokoukseen tai tapaamiseen. Aivomme ovat vihdoin heränneet ja pystymme sulattamaan uutta tietoa tehokkaasti.

Aamupäivän aikana kannattaakin suorittaa kaikki vaikeat ja keskittymistä vaativat tehtävät.

Iltapäivä

Viimeistään kello yhdeltä kannattaa syödä tukeva lounas, jos aiot urheilla myöhemmin päivän aikana.

Kahden aikaan iltapäivällä olemme usein väsyneitä. Sen sijaan, että nappaisit jotakin makeaa suuhusi, suuntaa mieluummin pienelle happihyppelylle, juo lasi vettä tai syö hedelmä.

Iltapäivällä neljän aikaan kannattaa suunnata urheilemaan. Tutkijat ovat todenneet kehomme ottavan happea sisäänsä parhaiten kello neljän ja viiden aikaan iltapäivällä.

Viiden aikaan kannattaa syödä proteiinipitoinen välipala, jotta verensokeritasapainosi pysyy yllä.

Ilta

Raskas liikunta ja kuntosalikäynnit kannattaa ajoittaa iltakuuden ja iltakahdeksan välillä. Silloin lihasvoima on parhaimmillaan.

Iltakahdeksan jälkeen ei kannata enää juoda kahvia. Kofeiini vaikuttaa elimistössäsi 3-5 tuntia, joten yöunesi saattavat olla vaarassa.

 

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat