Oletko ahertaja? Työstressi voi parantaa terveyttäsi

05.05.2015 08:41 - Linda Arponen

Moni kokee työssään stressiä, eikä liiasta raatamisesta olekaan kuin terveyshaittoja. Pieni stressi voi kuitenkin ihmeen kautta jopa parantaa terveyttä.

Kun seuraavan kerran painit työongelman kanssa, suunnittelet projektia tai yrität hillitä hankalaa työkaveria, muista tämä: saatat auttaa samalla aivojasi ja torjua dementiaa.

Näin väittää tutkimus, joka ilmestyi hiljattain lääketieteellisessä Neurology-julkaisussa. Tutkimus toteutettiin Saksassa, Leipzigin yliopistossa.

Tutkimuksessa oli mukana 1054 yli 75-vuotiasta koehenkilöä. Heidät laitettiin tekemään koe, jossa mitattiin heidän muistiaan ja ajattelukykyään. Tämän jälkeen testiä toistettiin säännöllisesti kahdeksan vuoden ajan.

Koehenkilöitä lisäksi haastateltiin ja heitä pyydettiin kertomaan työhistoriastaan. Niillä koehenkilöillä, joiden työt olivat vaatineet paljon aikatauluttamista, strategioiden suunnittelua, konfliktien ratkaisua, datan analysointia sekä tiedon arviointia ja tulkintaa, oli taipumus saada muita paremmat koepisteet. Lisäksi heidän kognitiiviset taitonsa heikkenivät hitaammin kuin muilla.

- Tutkimuksemme on tärkeä, koska se viittaa siihen, että sillä, millaista työtä elämässään tekee, saattaa olla jopa enemmän merkitystä aivojen hyvinvoinnille kuin sillä, millainen koulutus pohjalla on, kertoo tutkimuksen kirjoittaja, tohtori Francisca S. Then.

- Työn haasteilla voi todella olla positiivisia vaikutuksia, mikäli ne rakentavat ihmisen henkistä pääomaa pitkällä aikavälillä, hän toteaa.

 

Lue myös: Valmentaja Miia Huitti paljasti stressiin lääkkeen, jota kutsutaan yleisesti Paranemisen avaimeksi. Lue täältä, miten menetelmä toimii.

 

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat