Onko sinulla suurperhe vai oletko yksinhuoltaja? Onnellisin perhetyyppi selvitettiin

19.08.2015 11:19 - Senni Loikala

Kaikista onnellisimpia ollaan australialaisen tutkimuksen mukaan perheissä, joissa on vähintään neljä lasta.

Useat suomalaismediat uutisoivat viime viikolla tutkimuksesta, jonka mukaan ensimmäisen lapsen saanti horjuttaa onnellisuutta jopa työttömyyttä, avioeroa ja puolison kuolemaa enemmän. Pääset lukemaan Ilta-Sanomien artikkelin tutkimuksesta täältä.

Toinen tuore tutkimus voi yllättää yhtä paljon. Australialaisen Edith Cowan yliopiston tutkijoita nimittäin kiinnosti, millaiset perheet ovat kaikista onnellisimpia. Erilaisten perhetyyppien vanhemmilta kysyttiin heidän kokemastaan sosiaalisesta tuesta, jaksamisestaan ja itsetunnostaan.

Tulokset osoittavat, että suurperheissä ollaan kaikista tyytyväisimpiä. Perheet, joissa on neljä tai sitä enemmän muksuja, pärjäävät parhaiten onnellisuusmittauksessa. 

- Suurissa perheissä on uskoaksemme voimakasta sosiaalista tukemista perheen sisällä, lääkäri ja tutkija Bronwyn Harman toteaa.

Toinen sija

Tutkimuksen mukaan aivan suurperheiden kintereillä onnellisuuden perusteella ovat perheet, joissa vanhemmat ovat lesboja, homoja, biseksuaaleja, transsukupuolisia tai queereja. He jäivät vain 0,25 prosenttia suurperheiden jälkeen, mikä tekee heistä tutkimuksen mukaan esimerkiksi onnellisempia kuin heteroperheet, joissa on 1-3 lasta. 

- Nämä lapset eivät ole vahinkoja. Vanhempien täytyy nähdä paljon vaivaa, maksaa kustannuksia ja ennakoida - niinpä lapsi on todella haluttu, Harman kertoo.

Lähde: 9news.com.au

Kilpailut

Uusimmat