Onko vatsasi herkkä maidolle? Kokeile vaihtoehtoisia maitojuomia

27.06.2015 17:17 - Senni Loikala

Aiheuttaako maito sinulle vatsanpuruja? Mantelimaidosta voit saada avun oloosi.

Perinteisen lehmänmaidon rinnalle on ajan mittaan syntynyt useita vaihtoehtoisia maitotuotteita. Monet ovat tutustuneet niihin terveyssyistä, sillä hurjasti käsitelty maito voi asiantuntijoiden mukaan olla yhteydessä jopa vakavien sairauksien syntyyn. 

Ovatko lehmänmaidon korvaavat maitotuotteet sinulle vielä tuttuja? Listasimme seitsemän maitojuoman hyödyt ja haitat.

Kauramaito

Plussat: Kaura auttaa alentamaan kolesterolia. Juomassa on myös pieni glykeeminen indeksi ja se antaa energiaa melko pitkäksi aikaa.

Miinukset: Kaikissa kauramaidoissa ei ole lisätty tärkeitä vitamiineja mineraaleja, kuten kalsiumia. Sen vuoksi kannattaa muistaa tarkastaa ennen ostoa, että kyseiseen juomaan on lisätty niitä. Kauramaidosta ei ole gluteenitonta versiota.

Vuohenmaito

Plussat: Aiheuttaa vähemmän oireita, joita seuraa monesti lehmänmaidosta, kuten turvotusta ja epämiellyttävää oloa. Edistää myös ruoansulatusta.

Miinukset: Maistuu hieman suolaiselta. Sisältää myös ainesosan, joka sitoo B12-vitamiinia. Joillain vuohenmaitoa säännöllisesti juoneilla lapsilla on sen vuoksi havaittu kyseisen vitamiinin puutostila.

Kookosmaito

Plussat: Sisältää runsaasti vitamiineja, kuten C-, E- ja B -vitamiineja sekä rautaa, seleeniä ja magnesiumia. Väitetään parantavan myös vastustuskykyä. On laktoositon.

Miinukset: Sisältää paljon kaloreita.

Soijamaito

Plussat: Voi alentaa kolesterolia, lieventää vaihdevuosien aiheuttamia oireita, lisätä luutiheyttä ja jopa suojata joiltakin syöviltä. Tutkimuksen mukaan soijamaito sisältää ainesosan, joka vaikeuttaisi pienten kasvainten syntyä.

Miinukset: Sisältää myös ainesosan, joka voi häiritä joidenkin tärkeiden vitamiinien ja mineraalien imeytymistä. Näiden joukossa ovat ainakin kalsium, sinkki ja rauta. Koska soijapavut maistuvat karvailta, ovat monet soijamaidot melko prosessoituja, jotta ne saataisiin maistumaan paremmilta. Näin ollen ne voivat olla todella makeutettuja. Erään tutkimuksen mukaan soijamaidolla voisi myös olla miehen hedelmällisyyttä laskevia vaikutuksia.

Mantelimaito

Plussat: Ei sisällä saturoituja rasvoja tai laktoosia. On kaikista maitovaihtoehdoista vähäkalorisin.

Miinukset: Mantelit ovat vasta juoman toinen tai kolmas ainesosa heti veden ja makeutusaineiden jälkeen. Voi sisältää myös lisättyä sokeria.

Riisimaito

Plussat: Sisältää yhtä paljon vitamiineja ja kalsiumia kuin lehmänmaito ja on soijamaitoa vähärasvaisempi vaihtoehto. Riisimaidossa on myös paljon kuituja.

Miinukset: Sisältää lisättyä suolaa, mutta maistuu silti makealta. Ei sovi suolaisiin ruokiin. Sisältää vain vähän kalsiumia ja proteiinia.

 

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat