Opiskele tehokkaammin: Tehosta muistisi toimintaa pienillä nikseillä

12.08.2015 15:45 - Heli Thoren

Hyvästä muistista on apua niin tenteissä kuin myös tavallisessa arjessa. Auta muistiasi toimimaan paremmin pienillä nikseillä.

Ennen tenttiä olisi upeaa tehostaa oman muistin toimintaa niin vetreäksi, että tieto valuisi korvien väliin mahdollisimman vaivatta. Vaikka kaiken muuttavia taikoja tuskin onkaan, voi omaa muistiaan vetreyttää yllättävän vähällä vaivalla. Kokosimme yhteen toimivat niksit:

1. Muistilaput

Jos arjessa on paljon muistettavaa, voivat päässä risteilevät ajatukset aiheuttaa kaaoksen. Ota avuksesi muistilaput, jotka paitsi vapauttavat muistisi toimimaan paremmin myös tuovat turvaa siihen, että hommat tulevat todella hoidetuiksi.

2. Puhu ääneen

Kun olet menossa hoitamaan jotakin asiaa, puhu itsellesi ääneen: "Menen nyt laittamaan pyykit kuivumaan, jonka jälkeen soitan terveyskeskukseen ja sitten laitan saunan päälle". Kun sanot ääneen, mitä olet tekemässä, muistat paremmin, mitä olet tekemässä ja tulet myös tehneeksi kaiken. Tietoa omaksuessa muistisäännöt, jotka voit luetella, runoilla tai vaikkapa laulaa, toimivat samalla tavalla.

3. Tavarat omille paikoilleen

Kun tiedät, missä kännykän laturi, suoristusrauta ja silmänympärysvoide ovat, muistat paremmin, mihin hakeutua niitä etsiessäsi. Näin muistisi takuulla toimii paremmin, kuin silloin, kun tavarat ovat kotonasi hujan hajan. Samalla autat muistiasi toimimaan vetreämmin myös muiden asioiden kohdalla.

4. Testaa muistiasi

Kun istut vaikkapa bussissa, voit testata muistiasi. Listaa kännykän muistioon kymmenen hedelmää ja peitä lista sitten. Yritä muistaa, missä järjestyksessä hedelmät olivat. Muistin treenaaminen on tärkeää sen vuoksi, että se toimisi hyvin myös tulevaisuudessa. Näin voit myös harjoittaa muistiasi koitokseen: esimerkiksi tenttirupeamaan.


Lähteet: Psychologytoday, WebMD

Kilpailut

Uusimmat