Pahennatko tietämättäsi PMS-oireitasi?

17.09.2015 08:55 - Reetta Haverinen

Kahvin juonti ei tee hyvää, kun naisella on kuukautiset.

Harvat naiset tuntevat olevansa parhaimmillaan kuukautistensa aikana. Menkkoja tulee kuitenkin sietää, halusivatpa naiset sitä tai eivät. Onneksi PMS-oireita on kuitenkin mahdollista helpotta monella tapaa.

Stressi ja lyhyet yöunet pahentavat PMS-oireita

Jotkut epäsäännöllisistä menkoista kärsivät eivät kuitenkaan arvaa, että jos he muuttaisivat elämäntapojaan, myös kuukautisten kanssa eläminen muuttuisi helpommaksi.

Tietyt asiat pahentavat PMS-oireita. Jos tahdot päästä kuukautisistasi mahdollisimman vähällä, kannattaa sinun tarkistaa, ettet tietämättäsi pahenna PMS-oireitasi seuraavilla tavoilla: 

1. Olet unohtanut ottaa ehkäisypillerisi

Hormonitasapainon vaihtelut vaikuttavat väistämättä kuukautiskiertoon ja PMS-oireisiin. Muutaman pillerin väliin jättäminen voi kostautua entistä kovempina menkkakipuina.

Eri pillerivalmisteet myös vaikuttavat kroppaan ja kuukautiskiertoon eri tavoin. Jos huomaat, että e-pillerisi aiheuttavat sinulle valtavia tuskia, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Voi olla, että jokin toinen lääkevalmiste sopisi kropallesi paremmin.

2. Stressaat liikaa

Stressi laittaa kehosi tuottamaa stressiohormoni kortisolia, joka vaikuttaa myös kuukautiskiertoosi. Vuotosi saattavat muuttua epäsäännöllisiksi tai jäädä jopa kokonaan välistä.

3. Nukut epäsäännöllisesti

Pyri pitämään unirytmisi säännöllisenä, sillä muuten vaihtelevat nukkumaanmenoaikasi saattavat kostautua kuukautistesi aikana. Epäsäännöllinen unirytmi tekee myös kuukautiskierrosta epäsäännöllisen, ja se jos mikä on raivostuttavaa.

4. Juot liikaa kahvia

Kahvi pahentaa PMS-oireita, joten jos tapaat kärsiä kuukautistesi aikana unettomuudesta, ärtyisyydestä, ahdistuneisuudesta ja kireydestä, kannattaa sinun muuttaa kahvinjuonti tottumuksiasi. 

5. Matkustelet jatkuvasti

Matkustelu tietää epäsäännöllistä unirytmiä ja aikaerosta johtuvia ongelmia. Tämä taas johtaa stressiin ja lyhyisiin yöuniin. Kuten aiemmissa kohdissa kerroimme, stressi ja epäsäännöllinen unirytmi hankaloittavat elämää - varsinkin kuukautisten aikana.

6. Nautit liikaa alkoholia

Vaikka tahtoisit nollata päätäsi työviikon päätteeksi alkoholin avulla, ei se ole paras vaihtoehto, jos menkkasi ovat juuri alkaneet. Liiallinen alkoholin nautiskelu voi muun muassa pahentaa kuukautiskramppeja. 

7. Treenaat liian lujaa

Urheilu helpottaa kuukautisoireita, mutta liian kova treenaaminen voi laittaa kehosi käymään ylikierroksilla. Kehon ylirasitus vaikuttaa väistämättä hormonitasapainoon ja siten myös kuukautiskiertoon.


Lähde: Marie Claire

Kilpailut

Uusimmat