Perheenäidin rohkea kirjoitus: "Miten paljon nainen saisi kerätä kiloja raskauden aikana?"

06.11.2014 18:44 - Anna Hopi

Naiseuden voima -blogissaan perheenäiti ja valmentaja Elina Sillanpää kirjoitti ajatuksia herättävän tekstin, johon moni lapsen synnyttänyt nainen voi samaistua. Miten paljon keho voi muuttua raskauden aikana?

Naiseuden voima -blogin kirjoituksessa Elina Sillanpää esittää kysymyksen, joka pyörii monen lasta odottavan naisen huulilla. Miten paljon nainen saisi kerätä painoa raskausaikana? Paljon treenannut perheenäiti kertoi tekstissä omasta kipuilustaan, jota kävi kehon muuttuessa.

"Miten paljon nainen saisi kerätä painoa raskausaikana? Millaiseksi koit oman olemuksesi raskaana ollessa? Millainen naisen keho kuuluisi olla synnytyksen jälkeen? Saako siinä näkyä ja tuntua elämä? Vai onko raskauskilot karistettava heti ja ovatko minkäänlaiset keholliset muutokset tervetulleita? Kuinka armollinen olet omaa kehoasi kohtaan?"

Monelle naiselle raskauteen liittyy pelkoja. Kilot, raskausarvet, liitoskivut ja kaikki muutokseen liittyvä kauhistuttaa. Lisäksi hormonimyrskyt muuttavat naisen psyykettä hetkeksi ja tuovat sille "pedon" muodon. Onko raskaus kuitenkaan niin negatiivinen asia?

"Se on fakta, että keho muuttuu raskauden myötä, mutta ei välttämättä negatiivisella tavalla. Moni saattaa oppia ensimmäistä kertaa elämässään kuuntelemaan ja tutkailemaan oman kehonsa ääntä. /.../ Oma raskausaikainen olotilani oli muutaman viikon alkupahoinvoinnin jälkeen erittäin hyvä. Olin energinen ja iloinen. Painoni nousi kuukausi kuukaudelta maltillisesti ja painoa kertyi n.10kg koko raskauden aikana. Toki BMI:ni on normaalipainoista korkeampi ja silloinhan sitä painoa ei normaalisti kerrykään niin paljon.

Kuten aiemmissa postauksissa olen todennut, liikuin runsaasti koko raskauden ajan. Ehkä hieman liikaakin, vaikka oloni oli tosi hyvä koko ajan. Liitoskipuja minulla ei juurikaan ollut, vaikka tunsin kuinka kehoni muuttui letkeämmäksi ja jostavammaksi varsinkin lationalueella. Olin koko raskauden rauhallinen ja luottavainen tulevan suhteen. Kehoni ja mieleni toimivat yhteen, eikä kumpikaan hallinnut tilannetta. Kaikki oli juuri niin kuin pitikin. Tunne siitä, että tilanne oli oikein ja linjassa oman elämäni kanssa, oli välillä mykistävä..."

Sillanpää kertoo tekstissään rehellisesti, millaisia kehoon liittyviä haittoja ja harminaiheita raskauteen liittyi.

"Viimeisellä kolmanneksella käsivarsiini ja yläselkääni alkoi kuitenkin tulla pientä näppyä ja vähän suurenpaa valkoista näppyä. Mitä lähemmäksi laskettua aikaa tultiin, sitä enemmän niitä tuli. Märkiä valkopäitä ja punaisia paukuroita, niitä oli paljon. Ajattelin että nämä hormoonihirviöt katoaisivat pian vauvan syntymän jälkeen, mutta toisin kävi. Yli vuosihan siinä meni ja nyt käsivarteni alkavat vasta näyttää suhkot normaaleilta.

Toinen asia mihin on ollut vaikea tottua on se, että jalkateräni ovat leventyneet huomattavasti päkiöiden kohdalta. Tämä on ironista sillä olen pitänyt aina jalkateriäni hyvin edustuskelpoisina, ehkä parhaimmannäköisenä osana itsessäni. Ne ovat olleet kaarevat mutta samalla myös jykevät, mielestäni hyvin naiselliset ja näyttävän näköiset. Nyt tilalle on tullut Iines Ankan räpylä. Paksujalkani aiheuttaa vaikeuksia löytää sopivan lestinen jalkine. Vähän aikaa uskottelin itselleni että se palautuu takaisin, mutta nyt en ole enää varma."

Kuinka paha ongelma kehon muuttuminen on todellisuudessa lapsen saaneelle äidille? Rakkaus omaa itseä kohtaan on kaikkea muuta tärkeämpää.

"Mielestäni kehossa kuuluu näkyä elämisen vuodet. Raskaus- ja äitiysaika saa muuttaa kehoa, siitä voi tulla jopa kauniimpi roikkuvista rinnoista tai selluliitistä huolimatta. Itse olen raskauden aikana ja sen jälkeen oppinut hoivaamaan vielä paremmin kehoani, olen oppinut olemaan armollisempi myös itselleni. Hoivaan sitä nykyään samalla rakkaudella kuin omaa pientä poikaani, ainakin melkein. Näppykädet, pömppömaha, selluliitti, räpyläjalat, leveä lantio ja juuri ilmaantuneet rypyt ei tätä naista haittaa, vaan muistuttavat eletystä elämästä."

 

 

Lue täältä äskettäin ilmestynyt perheenäiti ja kirjailija Heidi Harjun kirjoitus, joka puhutteli myös parisuhteessa eläviä naisia. Toimivatko naiset kuin miehet suhteessa?

Kilpailut

Uusimmat