Pidätkö leipää jääkaapissa? Tämän takia se ei kannata

02.11.2015 12:26 - Reetta Haverinen

Leipurit ja ravitsemusasiantuntijat pudistelevat päitään, jos kuulevat jonkun pitävän leipäänsä jääkaapissa.

Jos mietit, missä leipää olisi parasta säilyttää, on sinun parasta muistaa, että jääkaappiin sitä ei ainakaan tulisi laittaa. Vaikka jääkaappi on oiva säilytyspaikka monille ruoka-aineille, ei leipä kuulu näiden viileydestä pitävien tuotteiden joukkoon. Itse asiassa jääkaappi tekee niin ruisleiville kuin paahtoleipäviipaleillekin vain hallaa.

Jääkaappi jouduttaa leivän vanhenemista

Kun leipä otetaan tuoreena uunista, leivän sisältämä tärkkelys alkaa kiteytyä uudelleen. Tärkkelyksen rakenne rikkoutuu leipomisen aikana ja uunista ottamisen jälkeen tärkkelyksen osaset ryhtyvät järjestäytymään uudelleen. Tämä tarkoittaa, että leipä alkaa pikkuhiljaa kovettua ja vanhentua. Jääkaapissa tämä kemiallinen reaktio yltyy entisestään: leipä kovettuu ja vanhentuu entistä nopeammin.

Säilytä leipä huoneenlämmössä tai pakastimessa

Monet luulevat, että jääkaapissa leipä säilyy tuoreena pidempään, mutta tämä on täyttä tarua. Leipä säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Parhaiten vehnäviipaleet, ruislimput ja sämpylät säilyttävät tuoreutensa paperipussissa tai rei’itetyssä muovipussissa.

Leivän pakastaminen on myös oiva säilyttämistapa. Pakastimessa leipä säilyy hyvänä noin kahdesta kolmeen kuukautta.

Jos rakastat tuoretta leipää, osta kokonainen leipä valmiiksi viipaloitujen tuotteiden sijaan. Viipaleet vanhenevat nopeammin kuin kokonainen leipä. Parasta kuitenkin on, että ostat leipää kotiin kerrallaan vain pieniä määriä siten, ettei sinun tarvitse säilyttää leipää päivätolkulla huoneenlämmössä. Muussa tapauksessa heitä ylimääräinen leipä pakastimeen.

Lue lisää leivän säilyttämisestä: Leipätiedotus.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat