Pienikin arkiaktiivisuus kannattaa - liikkumattomuus terveydelle haitallisempaa kuin ylipaino

15.01.2015 10:30 - Reetta Haverinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo 20 minuutin kävelylenkki pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa kolmanneksella. Nyt jos koskaan on aika lisätä arkeen lisää aktiivisuutta – ei tekosyitä!

Uskoisitko, että vähäinen arkiaktiivisuus tappaa ihmisiä jopa enemmän kuin ylipaino? Hoikalla sohvaperunalla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys kuolla ennen aikaisesti, kuin hieman pyöreällä, mutta aktiivisesti liikkuvalla toverillaan.

Cambridgen yliopiston tekemän laajan tutkimuksen mukaan jopa kevyellä ja lyhyellä liikunnalla on positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Tutkimukseen osallistui 334 000 ihmistä, joten tuloksia voidaan pitää varsin totuudenmukaisina.

Tutkimuksesta paljastui, että 20 minuutin rauhallinen iltapäiväkävely voi vähentää ennenaikaisenkuoleman riskiä jopa kolmanneksella. Varsinkin normaalipainoisten ihmisten terveyteen aktiivisella elämäntavalla on huomattava vaikutus. Ylipainosten kohdalla lyhyt päivittäinen kävely vähentää ennenaikaisenkuoleman riskiä 16 prosentilla. Normaalipainoisten kohdalla kuolemanriski vähenee jopa 30 prosentilla.

Monien ihmisten kohdalla suositeltumäärä fyysistä arkiaktiivisuutta ei täyty. Cambridgen tutkimuksesta paljastui, että joka kolmas britti saa juuri ja juuri hyötyliikuttua 30 minuuttia viikoittain. Tulos kuulostaa pyöristyttävältä, sillä minuuttimäärään on otettu huomioon myös kauppakäynnit ja työmatkat.

Aloita siis terveydestäsi huolehtiminen jo tänään: valitse portaat, kävele kauppaan, nouse työpöytäsi äärestä venyttelemään ... Pienellä raajojen liikuttelulla saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia, jotka näkyvät vasta vuosien päästä!

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat