Pussailukin voi viedä yöunet – vaikuttaa yllättävällä tavalla terveyteen

07.04.2016 09:00 -

Pussailu on kivaa, mutta tiesitkö sen terveysvaikutuksista?

Monesti suudelma partnerin kanssa on odotettu ja ihana asia. 14 faktaa kertovat suutelun hyödyistä, mutta ne voivat saada pussailun tuntumaan myös etovalta. Tiesitkö nämä asiat suudelmasta?

1. Kymmenen sekunnin suukon aikana siirtyy 80 miljoonaa bakteeria

Suun bakteerikasvustoon on mahdollista vaikuttaa dramaattisesti vain kymmenen sekunnin suudelmalla. Tässä ajassa noin 80 miljoonaa mikrobia vaihtuu omistajasta toiseen, mikä saattaa kuulostaa todella ällöttävältä. Tosiasiassa pussailukaverin suun mikrobit saattavatkin olla hyödyksi suusi bakteeritasapainolle.

2. Suudellessa 146 lihasta tekee yhteistyötä

Ajattelitko, että suuteluun osallistuvat vain huulet ja kieli? Oikeasti se vaatii 146:n eri lihaksen yhteistyön, joista 34 on kasvojen lihaksia 112 asentoon vaikuttavia lihaksia.

3. Useissa kulttuureissa suutelua pidetään etovana

Tutkimuksessa tutkittiin 168:n eri kulttuurin suuteluperinteitä, ja tutkijat selvittivät, että vain 77:ssä suudeltiin romanttisessa mielessä. Oikeastaan useissa kulttuureissa suutelua pidetään ällöttävänä.

4. Suutelu vahvistaa vastustuskykyä

Bakteerien vaihto suutelun aikana on oikeastaan vain hyvä juttu. Sen on tutkittu muun muassa vahvistavan kehon vastustuskykyä sairauksia vastaan.

5. Elämästä kaksi viikkoa kuluu pussaillessa

Tutkijat ovat selvittäneet, että ihminen viettää elämässään keskimäärin 20 160 minuuttia suudellen. Viikoiksi muunnettuna luku vastaa paria viikkoa.

6. Suutelulla voi määritellä yhteensopivuuden partnerin kanssa

Biologia on määritellyt kehomme tunnistamaan itsellemme kelvolliset kumppanit. Useissa tutkimuksissa todetaan, että avain tunnistamiseen on ihmisen syljessä. Kuolanvaihto partnerin kanssa saattaa siis kertoa, oletteko te toisillenne ne oikeat.

7. Suutelu on hyväksi hampaille

Tutkimusten mukaan syljen lisääntyminen suutelun aikana voi estää hampaiden reikiintymistä. Suutelulla ei silti kannata korvata hampaiden harjausta tai lankausta.

8. Suutelu voi viedä yöunet ja ruokahalun

Suutelu lisää välittäjäaine dopamiinin tuotantoa, mikä voi aiheuttaa unettomuutta ja ruokahaluttomuutta.

9. Suutelu polttaa kaloreita

Minuutin pusuttelu kuluttaa 2-5 kaloria, mutta se ei korvaa päivittäistä liikuntaa. Pienestä suuteluhetkestä saa tosin hyvän potkun urheilulle.

10. Paljon suutelevilla pareilla on parempi parisuhde

Tutkimuksessa selvitettiin, että paljon suutelevat pariskunnat olivat tyytyväisempiä suhteeseensa kuin vähemmän suutelevat parit. Pussaaminen suhteessa on siis kannattava sijoitus.

11. Pisin suudelma kesti yli kaksi päivää

Pisimmän suudelman titteliä hallitsevat thaimaalaiset Ekkachai ja Laksana Tiranarat. Kilpailun voittanut pariskunta suuteli yhtä mittaa 58 tuntia, 38 minuuttia ja 58 sekuntia.

12. Huulissa on yli miljoona hermopäätettä

Tiesitkö, huulien herkkyys tekee suutelusta niin mukavan tuntuista? Huulet ovatkin kehon herkintä aluetta, jossa on yli miljoona hermopäätettä.

13. Suutelu pakottaa sinut sulkemaan silmäsi

Hormonaalinen reaktio aiheuttaa silmien laajenemisen suutelun aikana, minkä vuoksi silmät painuvat kiinni.

14. Valtaosan pää kääntyy oikealle suudellessa

Jos et osaa valita kummalta puolelta olisi kivempaa suudella, valitse oikea puoli. Kaksi kolmasosaa ihmisistä kääntää päätään automaattisesti oikealle suudellessa.

Lähde: Familyshare

 

 

Suutelun lisäksi muutkin asiat voivat vaikeuttaa nukahtamista. Lue juttu tästä.

Kilpailut

Uusimmat