Suomalainen blogikirjoitus pysäyttää: Ripsien pidennyksistä allerginen reaktio

07.05.2015 14:08 - Anna Hopi

Kirjoituksen mukaan rautakaupasta ostettavalla pikaliimalla ja ripsien pidennysliimoilla ei ole kovinkaan paljon eroa.

Kumpikin sisältää Kemikaalikimara-blogin mukaan syanoakrylaatteja, joita eräs valmistaja Henkel kuvaa "erittäin nopeasti kovettuviksi yksikomponenttisiksi liimoiksi, jotka tunnetaan pikaliimoina." Syanoakrylaatti- ja akrylaattiyhdisteet ovat herkistäviä aineita, eli niistä voi saada pahimmillaan allergisen reaktion.

Pelkät liimahuurut voivat jutun mukaan ärsyttää silmiä ja joutuessaan kontaktiin ihon kanssa. Monissa pikaliimoissa saatetaan ohjeistaa ja pyytää käyttäjää välttämään ihokontaktia liiman kanssa.

Moni onkin voinut ihmetellä ripsienpidennysten jälkeen punottavia silmiään, jotka kirveltävät. Ne johtuvat pidennyksissä käytettävistä liimoista. Blogissa kerrotaan bloggaajan ystävästä Annasta, joka oli joutunut huomaamaan omintakeisesti, että silmät alkoivat huollon jälkeen aina punoittamaan ja kutisemaan.

Katso kuvat Annan saamista allergisistä reaktiosta täältä.

Ripsien pidennyksistä on tullut myös ongelmia, koska liimaa on mennyt potilaiden silmään. Se on näkynyt sairaaloiden päivystyksessä.

- Viimeisen puolen vuoden aikana lisääntyvissä määrin meillä on tapauksia, jossa liimaa on joutunut sarveiskalvon pinnalle. Liima poistetaan silmästä pinseteillä. Usein sarveiskalvolle jää paikallinen haavauma.  Kyse on huolestuttavasta ilmiöstä, Helsingin yliopistollisen sairaalan lääkäri Raimo Tuuminen totesi Ylelle.

Lähde: Kemikaalikimara, Yle.


Kilpailut

Uusimmat