Suomalainen kirjoitus tiivistää narsismin hyvät puolet: Onnellisuus riippuu pimeistä voimistasi

21.05.2015 10:47 - Anna Hopi

Moni on tottunut näkemään pelkästään persoonallisuushäiriöiden huonot puolet ja henkilöitä saatetaan leimata narsistisiksi tai psykopaateiksi ilman perusteita.

Psykologinen pääoma -sivuston kirjoittaja ja ylimmän johdon valmentaja Jarmo Manner kertoo blogitekstissään persoonallisuushäiriöiden hyödyllisistä ominaisuuksista. Usein johtajia ja esimiehiä leimataan narsisteiksi, vaikka tosiasiassa he käyttävät asiantuntijan mukaan liian vähän narsististen ja psykopaattisten piirteiden tuomaa voimaa.

Toisin sanoen - he ovat liian kilttejä. Tämä takia esimiehet ovat vähän väliä avuttomissa tilanteissa, kun "oikeasti häiriintynyt ihminen pyörittää satoja ihmisiä tai asiat eivät etene ja jäävät vatvomisen asteelle."

Mannerin mukaan suurin osa todellisista persoonallisuushäiriöisistä on vankiloissa, sairaaloissa ja työelämän ulkopuoella. Narsismi ja psykopatia vaativat sairausdiagnooseissa aina ammattimaista arviointia. Ketään ei kannata leimata siis kättelyssä häiriöiseksi.

Liian kiltit voivat työpaikalla huonosti

Työyhteisöissä voidaan huonosti. Parhaimmin näyttävät voivan he, jotka tekevät oman päänsä mukaan eivätkä ole liian kilttejä. Onko ongelma siis pikemminkin se, että yritämme olla liian hyviä? Mannerin mukaan ongelma on se, ettei ihminen käytä tarpeeksi pimeitä voimiaan. Tällöin emme myöskään pysty onnistumaan elämässämme ja onnellisuus jää tavoitteeksi.

Hän puhuu pimeästä kolmiosta, johon kuuluvat "narsismi, psykopatia ja machiavellismi. Näitä voi kuvata myös ylikehittyneenä itseluottamuksena, tunteettomuutena ja kykynä politikoida yhteisöissä."

"Positiivisen psykologian tutkijoiden mukaan onnistumisen edellytyksiä ovat kyky hyväksyä itsessään epämiellyttävät tunteet ja käyttää niitä oman toimintansa ohjaamisessa aivan kuin miellyttäviäkin tunteita. Samalla tavoin kaikkea käyttäytymistä tarvitaan onnistumisessa työelämässä, myös yhdeltä osalta pimeiden piirteiden mukaista käyttäytymistä.

Tutkijoiden resepti on yksinkertainen. Kannattaa käyttäytyä 80 prosenttisesi myönteisesti ja 20 prosenttisesti pimeitä voimia hyödyntäen. Tämä loppu viidennes on ratkaiseva ero ihmisyhteisöissä pärjäämisessä. Pelkällä yksinkertaisella positiivisuudella ei ole kukaan koskaan onnistunut esimiehenä pidemmän päälle. Myös pelkkää positiivista ajattelua esittävät käyttäytyvät todellisuudessa tuon 80-20 -säännön mukaisesti. He vain kieltäytyvät näkemästä itsensä tätä puolta." Kirjoittaa Manner blogissaan.

Persoonallisuushäiriöiden positiiviset puolet

Narsismin myönteinen piirre on siis itseluottamus. Se saa meidät ilmestymään vaikeisiin tilanteisiin, uskomaan mahdollisuuksiin ja tekemään uusia asioita. Näemme itsemme ruusunpunaisesti ja teemme asioita, joiden tekeminen kehittää meitä. Pari narsistia tiimissä parantaa toistenkin suoritusta pyrkimyksellään parempaan. Toinen narsismin ilmiasu on myös oman pätevyyden tunnon kasvattaminen toisen lyttäämisen kautta. Sitä ei suositella tehtäväksi kenellekään.

Psykopatian myönteinen puoli on kyky ottaa etäisyyttä ihmisiin ja tehdä päätöksiä pelkän järjen varassa. Tilanteita pystyy katsomaan ulkopuolisin silmin. Psykopatiaan liittyy myös olematon häpeän ja syyllisyyden tunne. Kiltit jyrätään usein siksi, koska häpeämme vaikuttamista.

Machiavellismi tarkoittaa juonittelukykyä. Se merkitsee kykyä vaikuttaa ja politikoita. Saat parhaimmillaan tämän kyvyn avulla liittolaisia ja pystyt eliminoimaan vastustajia.

Jos emme pysty käyttämään näitä kolmea pimeää voimaa, joudumme helposti uhrin ja naiivin rooliin. Tällöin ihminen kieltää osan itsestään ja projisoi pahan toisiin.

Lähde: Psykologinen pääoma.

Kilpailut

Uusimmat