Suomalainen liikunnanohjaaja: "Naiset treenaavat liian pienillä painoilla"

02.10.2015 14:08 - Reetta Haverinen

Naisilla on petrattavaa kuntosalitreeneissä.

Monissa kuntokeskuksissa törmää seuraavanlaiseen tilanteeseen: kun ryhmäliikuntatunti alkaa, ryntäävät jumppaajat varaamaan liikuntasalin käsipainotelineestä itselleen painot, jotka ovat punttitarjonnan kevyimmästä päästä. Telineen painavimmat yksilöt jätetään lähestulkoon aina rauhaan. 

Varsinkin naiset kaihtavat suurempiin painoihin siirtymistä: pelätään, että olemus muuttuu heti muutaman treenin jälkeen maskuliinisen lihaksikkaaksi, tai että vierustoveri hymähtelee, jos toistoja ei jaksakaan tehdä loppuun asti. Nämä pelot ovat kuitenkin täysin turhia.

Lisää kiloja tankoon

Hakaniemen LadyLinen ryhmäliikunnanohjaaja Lilli Hynynen toteaa, että monet naiset jämähtävät treenaamaan tutuilla ja turvallisilla kilomäärillä esimerkiksi body pump –tunneilla. Hynynen kertoo, että lähes kaikki naiset saisivat lisätä tankoon painoja. Jotta treeni tuottaisi tuloksia, tulee treenissä olla vaihtelua: samoilla toisto- ja sarjamäärillä, jotka tehdään aina samoilla painoilla, ei kunto kasva..

Hynynen kertoo, että monet tekevät tunneilla myös sen virheen, että aloittavat todella kevyesti, että jaksaisivat vetää jumpan loppuun asti kunnialla.

- Mieluummin kannattaa ottaa treenin alussa itsestään kaikki irti ja löysäillä jumpan loppupuolella, jos siltä tuntuu, Hynynen toteaa.

Tekniikka ei saa kärsiä

Liian ahnaasti ei kuitenkaan painoja kannata lähteä lisäämään, sillä raskailla painolla treenatessa myös tapaturmariski kasvaa. Painoja kannattaa lisätä maltillisesti ja kuunnella kroppaa. Jos suoritustekniikka kärsii, ei painoja ole järkevää lisätä. Vasta kun treeniliike, esimerkiksi kyykky, sujuu puhtaasti tutuilla painoilla, kannattaa harkita, voisiko tankoon ladata hieman lisää kuormaa.

Kilpailut

Uusimmat