Suomalaisasiantuntija tyrmää "einesviinit": Aidon makuista saa huokeasti

06.11.2015 14:00 - Pauliina Jokinen

Viinin hinta ei aina tarkoita, että maku ei olisi kohdallaan.  

Kyykkyviini, halpisviini, suunmakuinen viini. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Edulliset viinit löytyvät Alkossa alimmilta hyllyiltä ja ovat mauiltaan usein kaukana huipulaadukkaista kanssasisaristaan.

- Käsitteet liittyvät hieman samaan kuin einesruoat, siinä mielessä, että einesruoka on melko työstettyä. Viini valmistetaan aina viinirypäleistä, eli siinä mielessä kyse on eri asiasta kuin lihavapaissa lihapullissa, mutta viiniä voidaan käsitellä monilla tavoin, mikä vie sitä kohti teollisesti valmistetun ruokatuotteen maailmaa, viiniasiantuntija ja Viinipiru ja lupa läikyttää -viininkirjan kirjoittanut Arto Koskelo kiteyttää.

Koskelo liputtaakin aidonmakuisten viinien perään. Niidenkään ei välttämättä tarvitse olla hintavia ollakseen hyviä.

- Aidon makuinen viini maistuu aidolta. Yksi sellainen on esimerkiksi Savia Viva Organic A Tinto 2013, joka maksaa noin kahdeksan euroa, Koskelo vinkkaa.

Koskelo toteaa, ettei ole syytä julistautua vain tietyntyyppisten juomien tai viinien ystäväksi. Asiantuntija kannattaa ennemminkin erilaisten juomien ja juomatapojen ymmärrystä.

- Ei ole mitään syytä julistautua viinin ystäväksi ja katsoa nokka pystyssä olutta tai toisin päin. Mukaan kannattaa ottaa positiivinen ja elämäniloinen näkökulmaa ja rakentaa ennemmin siltoja juomien ja kulttuureiden välille, Koskelo toteaa.

Kilpailut

Uusimmat