Suomalaisnaisen rankka tarina: Alapää vuosi verta vuoden jokaisena päivänä

13.11.2015 12:33 - Senni Loikala

Helena oli huolenpitäjä ja auttoi iäkkäitä vanhempiaan, vaikka oma terveys kipuili. Nainen sai tietää lääkärissä, että hänen kohtunsa oli täynnä kasvaimia.

Helena sai tietää 36-vuotiaana, ettei hänen kohdussaan ollut kaikki kunnossa. Diagnoosi hyvänlaatuisista kasvaimista tuli ilouutisena, koska ennen sitä Helena oli kärsinyt pitkään oudoista oireista. Leikkauksesta saatu apu ei kuitenkaan ollut pysyvä. Alla Helenan tarina hänen itsensä kertomana:

Menin lääkäriin, koska alapäästäni oli vuotanut verta joka päivä vuoden ajan. Välillä vuotoa tuli vähemmän, välillä se oli todella voimakasta. Käytännössä minulla oli vuoden kestäneet kuukautiset.

Ensin lääkärit eivät uskoneet minua, mutta he alkoivat silti tutkia vointiani. Kun he kertoivat pistävänsä minut sukupuolitautitesteihin, pelästyin todella. Muistin, että miesystäväni oli käynyt lomalla Pietarissa. Syytin häntä pettämisestä.

Gynekologini kertoi, että minulla on sairaus nimeltä endometrioosi. Kohdun limakalvon tapaista kudosta oli paljon väärissä paikoissa ja ne täytyisi leikata pois. Samalla gynekologi sanoi, että kohdussani oli valtavasti myoomaa.

Diagnoosi oli minulle ilouutinen. Vihdoin saisin apua vaivoihini, ja pääsisin eroon jatkuvista vuodoista. En kertaakaan pelännyt kuolevani. Epäilyt mieheni uskottomuudesta olivat myös olleet turhia.

Katseet selässä

Tein istumatyötä ja jatkuvat vuodot häiritsivät päivien aikana. Jouduin ravaamaan vessassa vaihtamassa siteitä ja tamponeita. Tunsin työtovereiden katseet selässäni, kun menin naistenhuoneeseen. He varmasti ihmettelivät, miksi minun piti käydä siellä niin usein.

Työpaikalla en ollut kenenkään kanssa niin läheinen, jotta olisin uskoutunut ongelmastani.

Asuin omakotitalossa iäkkäiden vanhempieni kanssa. Heillä oli paljon omia terveysvaivoja, joten autoin isää ja äitiä kaikessa parhaani mukaan. Olin tuolloin varmasti rättiväsynyt, mutta minun piti vain jaksaa. He sentään tiesivät vuodoistani.

Leikkaus auttoi pitkäksi aikaa

Muistan endometrioosin leikkauksesta, että lääkäri pyysi minua käymään makaamaan sairaalasänkyyn. Sitten kaikki pimeni joksikin aikaa. Heräsin siihen, kun minua läpsyteltiin poskille.

Leikkauksesta toipumiseen meni muistaakseni kaksi kuukautta. Apu oli kuitenkin pitkäaikainen, sillä seuraavan kerran ongelmia tuli vasta noin 12 vuoden jälkeen.

Kollegasta tuli tosiystävä

Olin vaihtanut ammattia ja tein ulkona ruumiillista työtä. Meille tuli kesätöihin uusi työntekijä, josta tuli minun työparini. Kiersimme kahdestaan eri kohteissa pistämässä paikkoja kuntoon.

Hän oli ensimmäinen työtoveri, josta tuli sydänystäväni. Kerroin hänelle vuodoistani, jotka olivat alkaneet vaivata pahasti. Enää pelkät siteet ja tamponit eivät riittäneet, sillä verta tuli paineella. Pelkäsin, että myoomat olisivat puhjenneet sisälläni.

Työparini oli huolissaan ja pyysi minua menemään lääkäriin. Purin kuitenkin hammasta, sillä hänen kanssaan oli niin hauskaa. Hän antoi minulle voimaa kestää myös vuotoja.

Kuin puukko iskisi vatsaan

Kesken työpäivän alkoi tuntua, että joku olisi iskenyt puukolla alavatsaani. Kuvittelin, että umpisuoleni olisi tulehtunut tai ehkä myooma olisi puhjennut. Pian istuin taksissa matkalla sairaalaan.

Vaikka pääsin erilaisiin tutkimuksiin, mitään ihmeellistä ei löydetty. Lääkärit selittivät tapahtuneen pelkästään äkillisenä vatsakipuna. Söin jo tuolloin lääkettä myoomaan, ja lopulta päätimme vaihtaa toiseen lääkkeeseen.

Elämässä tapahtuu suurempiakin asioita

Sain hiljattain kuulla lääkärissä, että myoomat ovat pienentyneet uuden lääkkeen avulla. Tulen syömään sitä vielä puoli vuotta, jonka jälkeen kasvaimet hiotaan kokonaan pois.

Olen kiitollinen, että mieheni on aina tukenut minua. Hänen kanssaan olen saanut puhua, jos jokin asia terveydessäni on mietityttänyt. Hän on myös kuskannut minua sairaalaan päivästä tai kellonajasta piittaamatta.

Ystävyyteni entiseen työpariini jatkuu yhä. Vitsailen, ettei hän minusta eroon pääse. Olemme yhteydessä viikoittain, ja juttelemme tyttöjen juttuja.

Myoomat eivät ole olleet kauhean iso asia elämässäni. Maailmassa tapahtuu suurempiakin asioita, joilla on enemmän merkitystä. Jollekin muulle tilanteeni voisi olla katastrofaalinen, mutta minä otan elämän vastaan sellaisena, kuin se tulee.

 

FAKTALAATIKKO: MYOOMAT

Myyomat ovat hyvänlaatuisia lihaskasvaimia kohdussa.

Niiden koko vaihtelee alle setin mittaisista yli kymmenen sentin kokoisiin kasvaimiin. Yleisimmät oireet ovat vuotohäiriöt ja vatsakivut.

Myoomat yleistyvät vaihdevuosien lähestyessä, mutta niitä voi olla jopa 20-vuotiailla naisilla. Osassa tapauksia myoomat ovat yhteydessä myös lapsettomuuteen.

Myoomiin on olemassa useita hoitovaihtoehtoja, joihin lukeutuvat muun muassa lääkehoito, kohdun poisto ja myoomia pienentävät hoidot.

Kilpailut

Uusimmat