Tältä et voi välttyä elintarvikkeita ostaessasi - fruktoosisiirappi on terveysriski

20.05.2014 17:41 - Anna Hopi

Nykyään erilaisten sokerien vaikutukset kehossa kiinnostavat ihmisiä. Kansa haluaa tietää, mitä syö. Paula Heinonen kertoi Terveyden Avaimissa faktoja elintarviketeollisuuden suosimasta fruktoosisiirapista.

Yllättävän monissa tuotteissa voi pakkausselosteesta lukea olevan fruktoosi-glukoosisiirappia. Kaksi erilaista sokeria vaikuttavat kehon eri tavoin. Fruktoosin haitallisista vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä.

- Se vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan lisäämällä maksassa rasvahappojen uudismuodostusta. Eli jos sen suomentaisi, fruktoosi rasvoittaa maksaa. Se ei ole ainoa asia, vaan se vaikuttaa myös moniin aineenvaihduntareitteihin haitallisesti, kertoi Paula Heinonen Iskelmälle.

Ylimääräinen fruktoosi kertyy monista elintarvikkeista - sitä on karamelleissa, juomissa, ruoissa. Fruktoosi lisää diabeteksen ja verisuonisairausten riskiä ja kiihdyttää painonnousua. Mitä sitten on fruktoosisiirappi?

- USA:ssa fruktoosisiirappia kutsutaan HFCS-nimikkeellä, eli se on high fructose corn syrup. Nimensä mukaisesti se tehdään maissista, mutta se voidaan tehdä myös vehnästä. Näitä kutsutaan tärkkelysmakeuttajiksi, ja niitä on erilaisia, kuten vaikka glukoosisiirappi. Siinä ei ole fruktoosia.

- Mutta sitten on olemassa tämä fruktoosi-glukoosisiirappi. Eli siinä on kumpiakin. Tärkkelyssiirappi taas voi sisältää mitä tahansa. Tuotteilla on monta erilaista nimeä. Nämä valmistetaan kemiallisesti joko maissitärkkelyksestä tai vehnän tärkkelyksestä. Niitä lisätään kaikkiin teollisesti valmistettuihin tuotteisiin, mitä ikinä keksit, vaikka joku keksi, ketsuppi, sinappi, proteiinipatukat, ateriankorvikkeet, limut, jätskit...

-  Miksi niitä laitetaan ruokiin? No syy on halvempi hinta. Se on halvempaa kuin ruokosokeri, teollisuus säästää. Fruktoosisiirappi parantaa elintarvikkeen koostumusta ja tekee esimerkiksi jäätelön tai jogurtin koostumuksesta parempaa ja sakeampaa.

Kilpailut

Uusimmat