Tarvitseeko ruokien parasta ennen -päiväyksia noudattaa?

13.08.2015 10:26 - Reetta Haverinen

Moni miettii, mistä voi tunnistaa pilalle menneen ruoka-aineen. Päiväykset eivät aina kerro totuutta.

Monet ihmiset heittävät syyttä suotta elintarvikkeita suoraan kompostiin, vaikka tuotteet olisivat vielä täysin syömäkelpoisia. Omat aistit kertovat yleensä enemmän ruoan syömäkelpoisuudesta kuin valmistajien ja tuottajien merkinnät.

Varsinkin jos tahdot elää ekologisesti ja säästeliäästi, kannattaa sinuun ennen kompostiluukun aukaisemista haistaa, maistaa ja tunnustella "vanhentunutta" tuotetta. Saatat säästää pitkän pennin, jos et kippaa elintarviketta heti biojätteisiin, vaikka tuotteen pakkauksmerkintä niin suosittelisi tekemään. 

Parasta ennen -päiväys ei ole ehdoton

Parasta ennen -päiväys kertoo kirjaimellisesti, mihin päivämäärään asti tuote on parhaimmillaan. Elintarvike voi siten olla täysin syömäkelpoinen vielä parasta ennen - päiväyksen jälkeenkin.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi leivät, keksit, jauhot, sokerit ja kahvi. Parasta ennen -merkintä liittyykin lähinnä tuotteen ulkonäöllisiin ja maullisiin ominaisuuksiin. Jos ruoan rakenne, haju, maku tai näkö on kuitenkin muuttunut epäilyttäväksi, kannattaa elintarvike heittää suosiolla roskiin.

Viimeistä käyttöpäivää kannattaa noudattaa

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä löytyy esimerkiksi liha- ja kalatuotteista. Päiväystä kannattaa noudattaa, sillä liha- ja kalavalmisteet pilaantuvat helposti. Näitä tuotteita ei suositella käytettäväksi enää sen jälkeen, kun viimeinen käyttöpäivä on umpeutunut.

Jos broilerisuikalepaketti tai jauheliha uhkaa mennä jääkaapissasi vanhaksi, kannattaa sinun heittää tuote pakastimeen. Pakastimessa tuote säilyy hyvänä vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin.

Luota aisteihisi

Monet hapanmaitotuotteet voivat olla täysin syömäkelpoisia vielä senkin jälkeen, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Myös kananmunat säilyvät usein pitkiäkin aikoja käyttökelpoisina vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Näiden elintarvikkeiden kohdalla omiin aisteihin voi hyvin luottaa. Varsinkin, jos tuotteen maku, näkö ja koostumus ovat kunnossa, on todennäköistä, että tuote on täysin kelvollinen eväs täyttämään vatsaa. 

Sano ei homeelle

Homeisia tai värinsä muuttaneita tuotteita ei tule koskaan syödä. Edes näkyvän homeen kuoriminen esimerkiksi juuston tai leivän pinnasta ei tee tuotteesta syömäkelpoista, sillä homekasvusto on päässyt jo leviämään koko elintarvikkeeseen. Kippaa siis selvästi pilaantuneet ruoat surutta biojäteämpärin pohjalle.


Lähde: Saa syödä!

Kilpailut

Uusimmat