Tehoa juoksulenkkeihin? Parhaat ohjeet ennen ja jälkeen lenkin

22.05.2015 18:34 - Tiina Svensk

Pystyt vaikuttamaan juoksulenkin tehoon jo ennen liikuntasuoritusta - ja myös sen jälkeen.

Onnistunut juoksutreeni vaatii pitkäjänteisyyttä ja monipuolista treenaamista. Jos siis haluat lisää tuloksia lenkkipoluilla, kannattaa ottaa hetkeksi juoksukengät pois jalasta, ja keskittyä seuraaviin asioihin:

1. Pilatesrulla

Foam roller - eli pilatesrulla - on äärettömän tehokas apukeino juoksijan tehokkaaseen kehonhuoltoon ja kireiden lihasten avaamiseen. Säännöllinen kehonhuolto pilatesrullan avulla ennaltaehkäisee mahdollisia loukkaantumisia ja vähentää jumeja.

2. Tankkaa oikein

Ennen ja jälkeen juoksutreenin kannattaa huolehtia riittävästä hiilihydraattien ja proteiinien saannista. Hiilihydraatit ravitsevat lihaksiasi, kun taas proteiinit auttavat lihasmassaa kasvamaan.

3. Venyttele

Juoksutreenisi ei ole ohi ennen kuin olet käyttänyt hetken lenkkisi jälkeen lyhyisiin venytyksiin. Kun venyttelet muutaman minuutin heti juoksun jälkeen, huomaat todennäköisesti eron palautumisessa, joka nopeutuu venytysten ansiosta.

4. Joogaa

Säännöllinen juokseminen kiristää lihaksia ja niveliä - ja säännöllinen jooga taas pitää ne rentoina. Etenkin lantionseudun, alaselän ja jalkojen lihasten huolellinen venyttely on tärkeää oman treenin kannalta.

5. Nesteytä

Riittävä veden juominen on ehdottoman tärkeää sujuvan treenin kannalta. Varsinkin, jos juokset pitkiä lenkkejä, on nesteytys tärkeää. Kun juot tarpeeksi vettä päivän aikana, ennaltaehkäiset lihaskramppeja ja väsymystä.

6. Lisää energiaa

Kaipaatko lisää energiaa juoksulenkkiisi? Juo kupillinen kahvia noin tuntia ennen treeniäsi, sillä kofeiini piristää sinua ja lisää kestävyyttäsi.

7. Treenaa voimaa

Jos haluat olla parempi juoksija, on tärkeää treenata monipuolisesti. Keskity salilla voimatreeniin, jossa harjoitat etenkin keskivartaloa, ylävartaloa ja pakaralihaksia, sillä nämä lihasryhmät tukevat hyvää juoksuasentoa.

8. Nuku

Kehosi vaatii lepoa jaksaakseen lenkkipoluilla. Huolehdi siis riittävästä unesta, joten kannattaa nukkua noin 7-9 tuntia yössä. Uni on avainasemassa palautumisen kannalta, ja sen vuoksi tarpeeksi pitkistä yöunista kannattaa huolehtia.

9. Ennakoi

Haluat varmasti ennaltaehkäistä mahdollisia vammoja, jotka saattavat syntyä kovan treenin aikana. Sen takia lihaskunnon ja -huollon lisäksi kannattaa huolehtia oikean juoksutekniikan hiomisesta ja kunnollisten kenkien hankinnasta - ne nimittäin varmistavat turvallisen ja tehokkaan treenin.


Lähde: Pop sugar

Kilpailut

Uusimmat