Tupakointi pahentaa vaihdevuosia - lue tieteen uusimmat selvitykset

21.08.2015 13:47 - Senni Loikala

Kokosimme yhteen viisi uutta tieteen löytämää faktaa tupakoinnin vaaroista.

Tupakoimista tutkitaan onneksi varsin tiuhaan. Tulokset motivoivat lähes poikkeuksetta olla painamatta suosikkisavukemerkkinsä nappia kassalla löytyvästä tupakka-automaatista.

Kokosimme alle viisi tuoretta savukkeiden imutteluun liittyvää, kiinnostavaa tutkimusta. Tiesitkö, että tupakointi voi aiheuttaa seuraavia asioita?

Synnyttää pömppövatsan

Tuoreen Glasgowin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tupakoitsijoille tulee todennäköisemmin pömppö- tai kaljavatsa kuin savuttomille. Vaikka tupakoitsijat saattavat keskimäärin painaa savuttomia vähemmän, tutkimuksen mukaan tupakka saa rasvan kertymään tiettyihin kohtiin. Tupakoiminen lisää todennäköisyyttä siihen, että vartalosta tulee omenamallinen, niin sanotun ja terveellisempänä pidetyn päärynävartalon sijaan.

Rintasyövästä entistä vaarallisempi

Tuoreen japanilaisen tutkimuksen mukaan naisille, jotka ovat polttaneet vuosikymmeniä, rintasyöpädiagnoosi on muita kohtalokkaampi. Heillä riski menehtyä sairauteen on jopa kolme kertaa suurempi kuin aina savuttomina pysyneillä leideillä. Riski kasvaa jonkin verran myös heillä, jotka ovat polttaneet tupakkaa "vain" muutamia vuosia.

Huonontaa itsetuntoa 

Tupakointi alentaa ainakin teinien itsetuntoa, väittää tuore Concordian yliopiston tekemä tutkimus. Siitä selvisi, että vähiten omaan kehoonsa kohdistuvaa syyllisyyttä ja häpeää 16-17-vuotiaista nuorista tunsivat he, jotka harrastivat liikuntaa eivätkä tupakoineet. Huonoin itsetunto oli tupakoiville teineillä, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. 

Pahentaa vaihdevuosia 

Savuttomuus helpottaa hieman vaihdevuosien oireita, väittää tuore tutkimus. Sen mukaan naiset, jotka lopettavat polttamisen vähintään viisi vuotta ennen menopaussin alkua, kärsivät vähemmän kuumuuskohtauksista kuin tupakoivat leidit. Kaikista vähiten kuumat aallot vaivaavat aina savuttomana olleita naisia.

Tupakointi raskaana saa lapset jopa varastamaan

Tupakoiminen raskauden aikana lisää riskiä siihen, että lapset sortuvat muita todennäköisemmin rikoksiin varhaisteineinä. Näin väittää tuore australialainen tutkimus, jonka mukaan odottavan äidin satunnainen sekä säännöllinen tupakointi ovat merkittäviä altistajia sille, että lapsi tulisi varastamaan sekä harrastamaan ilkivaltaa. Lisäksi myös tappeluista ja koulusta pinnaamisesta tulee todennäköisempää.


Lähteet: Business Insider, EurekAlert!, NewsMax, Breaking News ja Independent 

Kilpailut

Uusimmat