Turvottaa ja väsyttää? Saatat syödä liikaa hedelmiä

09.06.2015 10:38 - Anna Hopi

Hedelmistä löytyvä hedelmäsokeri saattaa lääkärien mukaan olla keholle kovempi pala kuin on luultu.

Moni tunnistaa laktoosi-intoleranssin yleisenä suolisto-ongelmana, mutta yllättävän monella on ongelmai myös hedelmäsokerin sulattamisen kanssa.

Ongelma todettiin muun muassa 31-vuotiaalla Deniz Ficicioglulla, joka koki seitsemän vuoden ajan kipeitä ja noloa ruoansulatusongelmia. Joka kerta, kun hän söi ruokaa, tuloksena oli kramppeja, turvotusta, kaasua ja pahanhajuista hengitystä.

- Söin koko ajan purukumia päästäkseni eroon pahanhajuisesta hengityksestä ja join paljon yrttiteitä, jotta vatsani rauhoittuisi. Jokaisen päivän jälkeen oloni oli turvonnut, näytin kuin olisin ollut raskaana. Peittelin sitä isoilla paidoilla. Olin kokoajan väsynyt - lähdin aina ensimmäisenä juhlista kotiin, kertoi nainen Daily Mail -sivustolle.

Deniz kävi vuonna 2008 lääkärissä, joka lähetti hänet kotiin terveenä. Hän sai hiilitabletteja ruoansulatusongelmiinsa. Niistä ei kuitenkaan ollut apua. Kaksi vuotta myöhemmin hänen oireensa tunnistettini.

Sairaalatestien jälkeen todettiin, että hän oli allerginen fruktoosille eli hedelmäsokerille. Tämä allergia aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin vaikka laktoosi-intoleranssi, vatsakipuja, turvotusta, ripulia. Lääkärien mukaan fruktoosi-intoleranssi liittyy myös ärtyneen suolen oireyhtymään.

- Yhdellä kolmasosalla ihmisistä, joilla on ärtyneen suolen oireyhtymä, on myös fruktoosi-intoleranssi, kertoi erikoislääkäri Peter Whorwell.

Jos epäilet kärsiväsi fruktoosi-intoleranssista, vältä siis hedelmien ja hedelmämehujen nauttimista.


Lähde: Daily Mail.

Kilpailut

Uusimmat