Tutkimus: Elämän pituuteen vaikuttaa yksi arkinen asia

11.11.2014 14:05 - Anna Hopi

Moni miettii elämän laatua monimutkaisesti, vaikka tutkijat ovat nyt selvittäneet, että elämän pituus voi olla yhdestä pienestä asiasta kiinni.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka kokevat, että heidän elämällään on merkitys ja tarkoitus, elävät pidempään kuin ne ihmiset, jotka kokevat elämänsä vähäisemmiksi. Tutkimus ilmestyi Lancet-tiedejulkaisussa.

Tutkimuksessa oli mukana noin 9 000 yli 65-vuotiasta koehenkilöä, joita seurattiin kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Tutkijat mittasivat heidän hyvinvointiaan kyselyllä, jolla mitattiin sitä, kuinka paljon koehenkilöt kokivat heillä olevan kontrollia omaan elämäänsä ja sitä, kuinka paljon he ajattelivat tekevänsä jotain, jolla on merkitystä. Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin neljään ryhmään sen mukaan, kuinka hyvinvoiviksi he itsensä kokivat.

Onnellisimmilla ihmisillä oli taipumus elää pidempään kuin onnettomimmilla ikäryhmänsä edustajilla. Yli kahdeksan vuoden tutkimusjakson aikana vain yhdeksän prosenttia korkeimman hyvinvointiryhmän henkilöistä oli kuollut, kun taas alimman ryhmän ihmisistä peräti 29 prosenttia. Myös aiemmissa tutkimuksissa onnellisuus on kytketty pidempään elämään ja tämän uuden tutkimuksen tulokset tukevat aiempia tuloksia.

- Tutkimukset osoittavat, että vanhemmat ihmiset, joilla on jotakin tekemistä ja jotakin, jota odottaa, ovat yleisesti ottaen paremmassa kunnossa. Tärkeää on myös se, että nämä ihmiset kokevat, että he kykenevät hallitsemaan omaa elämäänsä, sanoo tutkimusryhmän jäsen Andrew Steptoe Lontoon yliopiston collegesta.

Lähde: Time


Myös laulajatar Sani on oppinut olemaan rennompi elämän eri mutkissa. Lue haastattelu täältä.

Kilpailut

Uusimmat