Unet muuttuvat, kun kuolema lähestyy

30.10.2015 12:04 - Senni Loikala

Kuoleva näkee usein unia rakkaista läheisistä, jotka ovat siirtyneet jo rajan taakse.  

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan unet muuttuvat kuoleman lähestyessä. Tällöin ihmiset alkavat nähdä enemmän unia edesmenneistä läheisistään, ystävistään ja lemmikeistään. Jotkut myös näkevät uskonnollisia merkkejä unissaan.

Kun osallistujat lähestyivät kuolemaansa, lohduttavat unet ja visiot edesmenneistä ihmisistä tulivat aiempaa vahvemmiksi”, tutkijat selventävät.

Yleensä unet ja visiot koetaan pääosin myönteisiksi ja lohdullisiksi, eivätkä ne pelota ihmisiä.

Tutkimuksessa oli mukana 66 ihmistä, jotka olivat saattohoidossa Buffalon sairaalassa. Heiltä kysyttiin päivittäin heidän näkemistään unista tai hereillä koetuista visioista, niiden yleisyydestä sekä suhtautumisesta kyseisiin kokemuksiin.

Kokemukset ovat merkityksellisiä

Suurin osa ihmisistä kertoi kokeneensa päivittäin vähintään yhden erityisen vision tai unen. Yleisimpiä olivat unet ja visiot, joissa oli mukana edesmenneitä ihmisiä, mutta mukana saattoi olla myös elossa olevia ystäviä ja sukulaisia. Osallistujista unet, joissa oli mukana ihmisiä rajan takaa, olivat kaikista lohdullisimpia.

Puolet tapauksista koettiin nukkuessa, joten myös hereillä ollessa koettiin erityisiä visioita. Kaikkien mukaan kokemukset tuntuivat tosilta. Niiden merkitys saattaa tutkijoiden mukaan olla suuri niin kuolemaa tekevälle ihmiselle kuin hänen läheisilleen.

Kuolemaa edeltävien kokemusten vaikutus kuoleviin ihmisiin ja heidän läheisiinsä voivat olla äärimmäisen merkityksellisiä. Näitä visioita voi tulla kuukausia, viikkoja, päiviä tai tunteja ennen kuolemaa ja yleensä ne vähentävät kuolemanpelkoa ja tekevät elämästä kuolemaan siirtymisestä heille helpomman kokemuksen”, tutkijat kertovat.


Lähde: International Business Times

Kilpailut

Uusimmat