Unohditko tärkeän ravintoaineen? "Ehkäisee sairauksia"

10.02.2015 09:08 - Henna Koste

Moni välttelee liikaa rasvan syöntiä, vaikka se on todella tärkeä ravintoaine ihmisen terveydelle.

Moni laihduttaja karsii rasvan ruokavaliostaan parempien tuloksien toivossa. Tämä kuitenkin antaa todennäköisesti vain takapakkia projektille.

Diplomiravintoterapeutti Mia Paaso tietää, että rasva on keholle välttämätön ravintoaine. 

Rasvahappojen saannilla on yhteys muun muassa iho-ongelmiin ja painonhallintaan.

- Oikeanlainen rasva polttaa rasvaa. Tarvitsemme rasvaa  solun optimaaliseen aineenvaihduntaan. Ilman hyvää rasvaa näin ei pääse tapahtumaan, Paaso selventää.

- Viralliset ravintosuositukset liioittelevat rasvan vaarallisuutta. Enemmän pitäisi puhua rasvan laadusta, Paaso sanoo.

Rasvan saanti on tärkeää monestakin eri syystä. Asiantuntija huomauttaa, että kuusikymmentä prosenttia aivojen rakennusaineesta rakentuu rasvasta. Laadukkaan rasvan lisääminen on siis tärkeää myös muistisairauksien ehkäisyssä.

Hyvät lähteet

Omega-3-rasvahapoista Paason mukaan puhutaan turhan vähän. Omega-3 alentaa esimerkiksi tulehdusarvoja. Hyviä lähteitä ovat rasvaiset kalat sekä levävalmisteet. Muita hyviä rasvoja saa lisäämällä ruokavalioon esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, kananmunaa ja avokadoa. Ravintoterapeutti huomauttaa voin olevan aliarvostettu levite. Monesti voi yhdistetään vieläkin sydän- ja verisuonitautien aiheuttajaksi, vaikka todellisuudessa sairauksiin vaikuttavat enemmän hiilihydraatit.

Myös kylmäpuristetut kasviöljyt ovat hyvä valinta. Paaso vinkkaa, että niitä voi lorauttaa esimerkiksi salaatin tai smoothien sekaan. 

- Teolliset margariinit ovat se niin sanotusti paha tuote, Paaso huomauttaa. 

Sen valmistusprosessissa luonnolliset ja hyödylliset ravintoaineet katoavat.

Asiantuntija muistuttaa, että hyvän tasapainon löytäminen on tärkeää. Omega-3-rasvahappojen saannista kannattaa pitää huolta päivittäin. Paaso opastaa valitsemaan luontaistuotekaupan valikoimista laadukkaan valmisteen, sillä tuotteissa on suuria eroja.


Haluatko laihtua kunnolla? Erään dieettikirjan mukaan on parempi syödä kunnolla rasvaa, jotta se onnistuu. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat