Vaivaako kateus? Ohjeet hankalan tunteen selättämiseksi

23.07.2015 15:49 - Emma Ylistalo

Kateus on tunne, jonka me kaikki olemme kokeneet elämässämme.

Vaikka se onkin yleinen tunne, meidän on silti hyvä opetella käsittelemään sitä. Se on voimakas tunne, joka voi muuttaa mielialamme hetkessä. Saatamme olla kiukkuisia ja jopa sanoa loukkaavia asioita läheisimmillemme. 

Pieni kateus auttaa meitä vain huomaavan asiat, joita tavoittelemme elämässämme, mutta katso, ettei se ala hallita elämääsi. Alla olevat ohjeet auttavat kateuden käsittelemisessä.

1. Vaikuta aktiivisesti omaan elämääsi

Vältä vertailemasta itseäsi muihin. Pyri luomaan itsellesi tila, jossa tunnet itsesi hyväksi. Tee kalenteriisi tilaa asioille, jotka nostavat mielialaasi ja auttavat sinut pois vertailun ja kateuden ajatuksista.

2. Ole oma kannustajasi

Älä jää negatiivisten ajatusten kehään. Kateus saa sinut usein tuntemaan itsesi puutteeliseksi. Pyri välttämään tätä ja yritä muistaa, kuinka tärkeä olet ja tunnusta oma arvosi. Älä jää kiinni kateuden tunteeseen, vaan anna ihanien ajatusten nostaa mielialaasi. Anna positiivisten ajatusten pyyhkäistä kateuden ylitse ja tehdä päivästäsi parempi.

3. Lopeta möläyttely

Älä anna kateuden ottaa valtaa keskusteluissasi. Ennen kuin päästät suustasi ikävät ja kateelliset ajatuksesi, ota aikaa hengittää ja tarkentaa tunnetta. Miksi tunnet niin? Jos se liittyy jotenkin parisuhteeseesi, kerro kumppanillesi, mikä aiheutti kateuden. Keskity kuuntelemaan puolisoasi, kun käytte tätä tärkeää keskustelua.

4. Luota itseesi

Sinä merkitset. Samalla kun olet kateellinen jollekin, elintärkeää muistaa, että on myös heitä, jotka katsovat sinua rakastavin silmin. Sinun ei tarvitse todistella muille mitään. Luovu tarpeesta kilpailla saadaksesi huomiota.

5. Luota kumppaniisi

Karkoita kateus luottamalla kumppaniisi täysin. Se on avain onnelliseen ja luottavaiseen suhteeseen. Tee töitä hyvän kommunikaation eteen suhteessa, jotta sinun ei tarvitse pelätä valehtelua. Se auttaa teitä rakastamaan ja kunnioittamaan toisianne enemmän ja auttaa sinut yli kateudestasi.

6. Ole realistinen

Kun on puhe kateudesta, mielikuvituksesi on pahin vihollisesi. Opettele olemaan realistinen odotusten ja tavoitteiden suhteen. Keskity omaan elämääsi ja opettele selkeästi erottamaan omat tavoitteesi toisten ihmisten unelmista.

7. Älä syytä muita omista tunteistasi

Saatat syyttää muita siitä, että he saavat sinut tuntemaan kateutta. Tunteet ovat kuitenkin yksilöllisiä. Kateus on oma tunteesi, josta voit opetella pääsemään siitä yli.

 

Lähde: Family Share

Kateuden selättämiseen voi auttaa kiitollisuus niistä asioista, joita sinulla jo on elämässäsi. Lue uutinen hyvistä syistä olla kiitollinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat