Vapauta tunnelukkosi kirjoittamalla: 9 hyvää syytä tarinoida useammin

29.06.2015 18:00 - Emma Ylistalo

Kirjoittaminen voi olla enemmän kuin vain tapa ilmaista itseään. Se voi olla esimerkiksi keino käsitellä vaikeita asioita.

Seuraava kerran kun välttelet kirjoittamista - oli se sitten kirje kaverille, blogipostaus tai kirja, jonka kirjoittamisesta olet aina haaveillut – muista, että kirjoittaminen on ehkä juuri se prosessi jota tarvitset päästäksesi vaikeassa elämäntilanteessa eteenpäin. Lue alta 9 vinkkiä siihen, kuinka kirjoittaminen voi auttaa sinua parantumisprosessissa.

1. Se tarjoaa paikan tunteille, joita on vaikea ilmaista

Vaikeissa tilanteissa kirjoittaminen antaa aikaa miettiä asioita. Kumppanin kanssa vaikeina aikoina voi helpottaa, että omat tunteensa kirjoittaa toiselle. Näin sekavan tunnemyrskyn sijaan saa aikaa miettiä, mitä kumppanilleen haluaa sanoa ja voi kirjoittaa tarkoituksenmukaisen vastauksen. Kannattaa myös kannustaa puolisoaan vastaamaan kirjoittamalla.

2. Se muistuttaa merkityksellisistä tapahtumista

Omat ja perheen yhteiset tai tärkeät tapahtumat on mukava kirjoittaa ylös. Oli se sitten mukava tai surullinen tilaisuus, on tärkeää ilmaista ja käydä lävitse sen aiheuttamia tunteita. Se on turvallinen paikka sanoa asioita, joita ei ollut mahdollisuutta sanoa siinä hetkessä tai selvitellä tapahtuman herättämiä tunteita jälkikäteen.

3. Se tukee tietoisuutta

Tämä saattaa olla tärkein kirjoittamisen parantavista vaikutuksista. Voit järjestellä mieltäsi kirjoittamalla ajatukset ja tunteet paperille. Tämä jättää tilaa tuottaa uusia ajatuksia ja luoda uutta energiaa.

4. Se yhdistää vasemman ja oikean aivopuoliskon

Kun kirjoitat ylös tarinoita menneisyydestäsi, erityisesti konflikteista ja traumoista, alat yhdistämään vasemman ja oikean aivopuoliskon toimintaa. Omien elämäntarinoiden kirjoittamista käytetään myös lähestymistapana narratiivisessa terapiassa.

5. Se on intohimo

Varsinkin jos kirjoittaminen on asia, jota rakastat tehdä, se kannattaa. Kun käytät aikaasi asioihin, joita rakastat, se saa sinut tuntemaan itsesi inspiroituneeksi ja motivoituneeksi tekemään enemmän sellaisia asioita.

6. Se antaa vastauksen moniin kysymyksiin

Kun kirjoittaa paljon, voi oppia itsestään asioita, joita ei olisi etukäteen uskonut. Ala kirjoittaa käyttäen aiheena kysymystä, jota pohdit paljon – saatat yllättyä.

7. Se auttaa hyväksymään itsensä

Paras kirjoitus syntyy, kun itseään ei pidättele. Jos olet viettänyt suuren osan elämästäsi pelossa, omana itsenään oleminen on vapauttavaa. Kirjoittaminen voi olla sinulle tapa olla rohkea, oma itsesi.

8. Opit erottamaan todellisen itsesi sisäisestä kritiikistä

Tietoisuuden avulla opimme erottamaan sisäisen kritiikkimme omasta itsestämme. Alamme pohtia enemmän ajatustemme totuudenmukaisuutta, sen sijaan, että vain hyväksymme ne enempiä ajattelematta.

9. Se tekee intuitiosi selkeämmäksi

Mitä johdonmukaisemmin osoitat tunteitasi, sitä hiljaisemmaksi niitä hukuttava ääni tulee. Kun olet tyyni, se mihin todella uskot tulee helpommaksi kuulla ja voit toimia paremmin omien toiveidesi mukaisesti.

 

Lähde: MindBodyGreen

 

Säännöllisesti kirjoittaminen on yksi tapa parantaa elämänlaatuaan. On myös muita pieniä asioita, joilla tehdä elämästään onnellisempaa helposti - lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat