Venyttelemällä paikat notkeiksi - tiedätkö kuinka usein se kannattaa tehdä?

18.09.2015 12:07 - Reetta Haverinen

Kuntosaliharjoitusten ja lenkkien vastapainoksi keho kaipaa kunnon venytystä.

Monet ihmiset kiinnittävät huomiota kuntoilukertoihinsa ja piiskaavat itseään urheilemaan säännöllisesti. Valitettavaa kuitenkin on, että varsin moni unohtaa huoltaa kroppaansa treenin ohella: venyttely ja palauttava, maltillinen liikunta auttavat kehoa pysymään kunnossa.

Venyttely on tärkeää kaikille

Vaikka venyttely kuuluu harvojen mielipuuhiin, tulisi sitä kuitenkin harrastaa säännöllisesti. Naisille suunnatun kuntokeskuksen Lady Line Hakaniemen ryhmäliikunnanohjaaja Lilli Hynynen ei unohda painottaa asiakkailleen venyttelyn tärkeyttä:

- Keho tulisi venytellä vähintään yhden kerran viikossa kauttaaltaan läpi. Näin tulisi tehdä, vaikka ei edes harrastaisi liikuntaa, Hynynen kertoo Voicelle.

Nainen vinkkaa, ettei venyttelystä tarvitse tehdä isoa numeroa. Lonkankoukistajia ja pakaroita voi hyvin venytellä kesken työpäivän. Pieni verryttelyhetki laittaa veren kiertämään ja avaa kireitä paikkoja, jos peppu on painanut toimistotuolia hyvän tovin.

Vastapainoa salitreenille

Monet salilla kävijät unohtavat venytellä lihaksiaan treeninsä jälkeen. Lihasten palauttaminen takaisin lepopituuteensa on kuitenkin tärkeää niin kehityksen kuin lihasten liikkuvuudenkin kannalta.

Liian syviä ja pitkiä venytyksiä ei kuitenkaan kannata tehdä heti kovan treenin jälkeen. Lyhyet, kevyet venytykset rankan hikoilun jälkeen riittävät. Pidemmät venyttelyt kannattaa tehdä vasta, kun treenistä on kulunut muutama tunti.

Notkeus ei kehity hetkessä

Jos kroppaan kaipaa lisää elastisuutta tai raajojen liikeratoja on tarkoitus laajentaa, tulisi vartalon lihaksia venytellä päivittäin. Kerran viikossa suoritettu venyttelysessio ei tee rangasta vetreämpää.

Vetreyttä kehoonsa kaipaavien kannattaa esimerkiksi käydä ohjatuilla jooga- tai venyttelytunneilla. Lämpöhuoneissa pidetyt hot-tunnit ovat myös hyviä vaihtoehtoja niille, jotka tahtovat parantaa liikkuvuuttaan. Lämmitetyssä huoneessa on mahdollisuus taipua entistä syvempiin venytyksiin, koska lihakset lämpenevät nopeammin. 

Jos kokonaisvaltaiselle venyttelylle ei tahdo jäädä aikaa, Hynynen kertoo, että seuraavat paikat tulisi ainakin verrytellä pikaisesti läpi:

- Selkä, lonkankoukistajat, rinta, etu- ja takareidet. Nämä lihakset tulisi ainakin venytellä, Hynynen vinkkaa.

 

The Voice ja Iskelmä ovat molemmat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat