Vesa-Matti Loiri muistelee vanhempiensa aviokriisiä: "Istuin sohvalla ja itkin"

20.08.2015 14:25 - Anna Hopi

Lapsuudessaan Loiri joutui jo nuorena poikana suurien kysymysten äärelle vanhempiensa riitojen vuoksi.

Vesa-Matti Loiri esittää pääosaa Elämältä kaiken sain -elokuvassa, joka saa ensi-iltansa 21. elokuuta. Mika Kaurismäen ohjaama elokuva käsittelee ikääntyvän isän ja jo aikuisen tyttären välistä suhdetta perhesotkuineen.

Vesa Matti Loiri kertoi eläneensä itse lapsena vaikeita vuosia vanhempiensa aviokriisin takia.

- Muistan olleeni viidestä-seitsemään vuotias ja omilla vanhemmillani oli tällainen aviokriisi. He olivat ikuisuuspari, olivat naimisissa elämänsä loppuun asti, mutta kokivat vain tällaisen kriisivaiheen. Veljeni oli niin iltauninen, että nukahti aina aikaisin. Minä sen sijaan valvoin monet yöt ja kuuntelin niitä ääniä, kertoi Loiri.

- Toinen oli aina pakkaamassa tavaroitaan. Lapsellisuuttaan sitä ajattelee, että kumman kanssa sitä lähtisi. Ihan kuin lapsi siihen voisi vaikuttaa. He olivat onnellisesti naimisissa tämän vaiheen jälkeen, mutta uskon, että se vaihe on koskettanut mua voimakkaasti. Se pohtiminen, että kumman mukaan lähden, kumpaa rakastan enemmän... Eihän sellaista osaa sanoa - molempia. Luulen, että  on auttanut minua elämässä paljon.

Jotkut vaikeassa perhetilanteessa olevat lapset saattavat yrittää selvittää aikuisten riitoja.

- Samoin minä. Istuin sohvalla ja itkin, enkä ymmärtänyt sitä. Jälkeenpäin olen oivaltanut enemmän syitä. Lapsella ei ole siinä tilanteessa mitään valtaa. Harvoin aikuiset katsovat yhtä aikaa toisiaan silmiin ja huomaavat, että herranjumala, mitä me ollaan tekemässä. Riita on riita.

Vesku kokee, että lapsuuden kokemusten ansiosta hän on löytänyt elämäänsä perspektiiviä.

- Sitä kautta sitä järkiinnytään. On mahdollisuus löytää suvaitsevaisuus ja kasvaa ihmisenä.

Kilpailut

Uusimmat