Opi kohtaamaan masennus oikein: 3 hyvää vinkkiä myötätuntoiseen lähestymistapaan

06.06.2014 16:00 - Anna Hopi

Suomalaisista yllättävän moni on joskus elämässään ollut masentunut. Kyse voi olla ohimenevästä tunteesta, tai pidempiaikaisesta lannistumisen tunteesta. On tärkeää opetella kohtaamaan masennus itsessä ja lähipiirissä.

Yhteiskunta leimaa usein masentuneen jollain lailla heikoksi ja huonoksi ihmiseksi. Omaa tilaa ei ehkä haluta tunnustaa, koska se tietää samalla säälivää suhtautumista toisilta. Mitä masennus oikeastaan on? On syytä pohtia kolmea pointtia ennen tuomitsemista.

1. Ihminen on haavoittuva

Nyky-yhteiskunta odottaa paljon ihmiseltä - kovuus on yleinen malli, jota noudatetaan aivan huomaamattakin. Herkkyys on leimattu heikkoudeksi, eikä tunteiden kokemiselle ole sijaa arjessa kotona tai työpaikoilla. On kuitenkin tärkeä muistaa, että jokainen meistä on haavoittuva. Kun tarpeeksi paha tilanne osuu kohdalle, vahvinkin ihminen voi kokea masennuksen tunteita.

2. Kyse on kasaantuneesta tunnetaakasta

Monesti masennus iskee kasautuneen tunnetaakan takia. Kun pitkään pinnan alla muhinut stressi, liika yrittäminen, arvottomuuden tunne, häpeä, pelko ja viha pyrkii pintaan, niitä voi edelleen alitajuisesti tukahduttaa. Tämä aiheuttaa masennuksen. Masennus syntyy, kun henkilö kokee alitajuisesti, ettei ole tarpeeksi turvallisessa paikassa tunteiden kokemiseen. Tämä tila on voinut saada alkunsa jo lapsuudesta, kun vanhemmat eivät ole hyväksyneet lapsen tunteita.

3. Olo voi vapautua tunteiden käsittelyn myötä

Kun itselleen antaa luvan kokea tunteita, negatiivisetkin tuntemukset sulautuvat osaksi normaalia tunteiden kirjoa. Jos ihminen on kieltänyt itseltään tietyt tunteet tai kokemukset tai pyrkinyt olemaan jotain, mitä ei ole, masennus ajaa ihmisen perustan äärelle. Se on mahdollisuus rakentaa perusta uudestaan - tällä kertaa vahvemmaksi. Pohjimmiltaan masennuksen aikana ihminen löytää vastauksia siihen, kuka hän todella on. Ilon tunteet alkavat nousta luonnostaan, kun elpyvä henkilö antaa tilaa todellisille tarpeilleen.

Lähde: Hyvejohtajuus.

Kilpailut

Uusimmat