Voivatko edesmenneet läheiset vierailla luonasi unessa? Uniasiantuntija kommentoi

06.04.2016 14:01 - Anna Hopi

Yllättävän monella suomalaisella on kokemuksia unista, joissa on mukana edesmennyt läheinen.

Suomalaisten unia 50 vuoden ajan tulkinnut kouluttaja ja kirjailija Olavi Moilanen näkee itsekin unia, joissa viettää aikaansa edesmenneen isänsä kanssa kalassa. Hänen mukaansa tällaiset unet ovat yleisiä. Mitä siis merkitsee, kun näet edesmenneitä läheisiä unissa?

- Sitä voi selittää monella tavalla. On olemassa paljon ihmisen mielen tutkijoita, jotka korostavat sitä, että meidän tietoisuutemme ei ole aivoissa vaan meidän ympärillämme. Se on elämyksissä ja kokemuksissa, joita olemme kokeneet. Emme ole vain kehomme, vaan olemme kaikkeus, osa tätä elämänenergiaa. Eletyt kokemukset ovat ihmisen aitoa olemusta. Niitä jokainen kantaa mukanaan tässä elämässä. Ihmiset, jotka tulevat uniin, ovat jollain lailla mukana edelleen, kertoi Moilanen.

- Minäkin tapaan usein isää unissa, vaikka hän on kuollut. Hän on siellä, kalastan isän kanssa lapsuudenkodin lähellä. On se tunne, että hän kalastelee siellä koko ajan, että eivät ihmiset mihinkään poistu. Maailmankaikkeus on tutkijoiden mukaan mieltä. Aines on mielen muiden kenttäilmiöiden tuottamia kvantti-ilmiöitä, joiden kautta se tulee näkyväksi. Se, mikä on tietoisessa mielessä, ei ehkä koskaan sieltä häviä.

Voiko siis ajatella niin, että edesmennyt isä tai mummu on todella käynyt tervehtimässä unessa?

- Minusta on melkein pakko ajatella näin. Se, mitä unessa näemme, on tärkeämpi ja konkreettisempi kokemus kuin mitä koemme arkielämässä. Hereillä koemme 1 prosentin verran tietoisuudestamme, unessa on läsnä kaikki. Tiedämme, että tietoinen minä näkee kovin vähän, elämme yleensä menneisyyden tunnetiloissa ja havainnoilla, joita sijoitamme ympäristöön.

Kilpailut

Uusimmat