Kuva: Fotolia

Suomalainen Master of Wine arvioi: Minkä hintaisella viinillä on paras hinta-laatusuhde?

08.08.2016 09:15 - Senni Loikala

Suomalaiset ovat valmiita maksamaan viinistä keskimäärin kymmenen euroa. Pienellä lisäpanostuksella rahalleen saa suuremmalla todennäköisyydellä enemmän vastinetta.

Monet nappaavat alkoholimyymälän alahyllyltä halvimman viinin, kun taas toiset ovat valmiita maksamaan makuelämyksestä. Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine -tutkinnon suorittanut Taina Vilkuna kertoo, minkä hintaisella viinillä on paras hinta-laatusuhde.

- Usein kannattaa mennä yli kymmenen euron, jos puhutaan normaalista pullokoosta. Jos viini maksaa 12-15 euroa, niin voi olla hyvin varma, että saa rahalleen erinomaisen hyvän vastineen.

Viinien hintoihin vaikuttavat voimakkaasti, millaiselta alueelta ja miltä tuottajalta viini on peräisin. Arvostetuilta alueilta ja perinteikkäiltä tuottajilta tulevat viinit maksavat yleensä enemmän.

- Hinnat vaihtelevat alueen arvostuksen ja tuottajan perinteiden mukaan. Tietyillä alueilla on niin vahva maine, että niiden hinta on väistämättä korkeampi kuin muualla. Tällöin tuottajatkin voivat hinnoitella tuotteensa arvokkaammiksi, Vilkuna toteaa.

Alahyllyn viinit

Viinin hinnat saadaan puolestaan alas, jos olosuhteet viinin valmistukseen ovat ihanteelliset. Tällöin tuottaja pystyy olemaan varma, että rypäleet kypsyvät hyvin joka vuosi ja sadosta tulee runsas.

- Edullisia viinejä harvoin tehdään haastavissa ilmasto-olosuhteissa, vaan useimmiten ne tulevat paikoista, joissa rypäleet kypsyvät säännöllisesti joka vuosi ja tuottavat runsaan sadon.

- Yleensä suuret tuottajat pystyvät myymään viiniä halvempaan hintaan. Niillä on usein myös markkinointikoneisto kunnossa. Pienviljelijät harvoin pystyvät myymään viinejään yhtä edullisesti.

Harjaantunut makuaisti

Vilkuna muistuttaa, etteivät kaikki huomaa eroa erihintaisten viinien välillä. Jos ihminen ei ole tottunut juomaan viiniä, ei edes sadan euron laatuviini välttämättä tee vaikutusta.

- Kun viineistä kiinnostuu tarpeeksi paljon, niin kannattaa mennä pienin harppauksin eteenpäin siinä, minkä hintaisia viinejä nauttii.

- Tällä hetkellä suomalaiset ovat valmiita maksamaan viinistä keskimäärin kymmenen euroa. Monilla tuntuu olevan valkoviineissä kipurajana 15 euroa, ja toisilla 20 euroa. Etenevässä määrin kuitenkin myös yli 30 euron hintaisten viinien myynti kasvaa, sillä myös viiniharrastaminen kehittää ja kasvaa Suomessa.

Lue myös: Maat, joissa juodaan eniten alkoholia listattiin - yllättääkö top 10?

Lue myös: Hannan, 21, tarinasta netti-ilmiö - todistaa, miksi sammunutta ystävää ei saa jättää yksin

Lue myös: Tehokkain apu krapulaan löytyy omasta jääkaapista - tutkijatkin yllättyivät

Kilpailut

Uusimmat