Kuva: Fotolia

Joka kolmas käyttää älypuhelinta keskellä yötä - ei kannattaisi

26.09.2016 16:15 - Iiro Myllymäki

Älypuhelimista tuleva kirkas sininen valo vaikeuttaa unensaantia.

Älypuhelimet ovat niin olennainen osa elämäämme, että monille älypuhelimen käyttö on arkipäivää jopa keskellä yötä. Uudessa tutkimuksessa saatiin selville, että kolmasosa ihmisistä käyttää älypuhelintaan keskellä yötä tarkastaakseen esimerkiksi saapuneita viestejä tai sosiaalisen median ilmoituksia.

Konsulttiyritys Deloitten teettämä tutkimus tehtiin Isossa-Britanniassa, ja siihen osallistui 4000 ihmistä. Tulosten mukaan mitä nuorempi ihminen on, sitä todennäköisempää kännykän käyttäminen yöllä on. 18-24-vuotiaista peräti puolet myönsivät öisen käytön, kun taas yli 65-vuotiaissa osuus oli 14 prosenttia.

Puhelimen valo häiritsee unta

Yöllä ei ole suositeltavaa käyttää kännykkää, sillä puhelimista tuleva kirkas sininen valo voi häiritä kehon luontaista unirytmiä. Valo vähentää melatoniinin eritystä, mistä syystä nukahtaminen on vaikeampaa.

On olemassa keinoja, joilla valon voi muuttaa oranssimpaan suuntaan yöksi. Tällainen on esimerkiksi iOS-käyttöjärjestelmän uusista versioista löytyvä Night shift -ominaisuus, joka muuttaa näytön valon automaattisesti asteittain lämpimämpään suuntaan.

Samassa tutkimuksessa selvisi myös, että 58 prosenttia ihmisistä käyttivät kännykkäänsä 30 minuutin sisällä ennen nukkumaanmenoa. Myös ihmisten aamuista älypuhelinten käyttöä tutkittiin. Selvisi, että hieman yli puolet alkoivat käyttää älypuhelinta aamulla 15 minuutin sisällä heräämisestä.

Lue myös: Oletko koukussa sosiaaliseen mediaan? 15 eri tilannetta paljastaa riippuvuuden

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat