Kuva: Fotolia

Koirat ovat epäitsekkäämpiä kuin tähän mennessä on luultu - tutkimustulos liikuttaa

20.01.2017 16:15 - Rea Tallgren

Koiraihmisille tutkimustulos tuskin tulee yllätyksenä.

Tuoreen itävaltalaistutkimuksen mukaan koirat miettivät omaa käytöstään enemmän kuin aikaisemmin on ajateltu. Ne myös käyttäytyvät paljon epäitsekkäämmin kuin aiemmin on pystytty kertaakaan todistamaan.

Wienin yliopistossa tehdyissä testeissä koiria kierrätettiin häkistä toiseen niin, että ne saivat tutustua osaan vierustovereistaan ja osaan eivät. Sitten koirille annettiin mahdollisuus tarjota vieruskaverille herkkuja liikuttamalla tarjotinta, joka niiden häkissä oli.

Koirille opetettiin, mitä tarjotinta liikuttamalla tapahtuu. Tutkijat havaitsivat, että asian hoksanneet koirat todella halusivat antaa myös kaverille herkkuja, ja tekivätkin niin yllättävän usein. Koirille oli opetettu myös tapa, jolla ne olisivat voineet antaa herkkuja itselleen.  

Tutkijat havaitsivat, että koirat antoivat herkkuja mieluiten sellaisille kavereilleen, jotka olivat jo tavanneet ja joihin olivat saaneet tutustua. Täysin vieraiksi jääneitä hauvoja ne eivät hellineet samalla tavalla avoimin mielin. 

Tutkijoiden mukaan koirien epäitsekkyys johtaa niiden esi-isiltä susilta, jotka toimivat usein laumassa epäitsekkäästi, koska se hyödyttää koko laumaa pitäen sen vahvempana. 

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Koiranpennusta tuli nettijulkkis - näyttää aina loukkaantuneelta

Lue myös: Pidätkö enemmän miehistä vai koirista? Testaa hauskalla tavalla

Lähde: Reshareworthy

Kilpailut

Uusimmat