Kuva: AOP

Pohjoismaiden pelottavin tulivuori heräämässä - voi räjähtää mikä hetki tahansa!

21.06.2016 19:37 - Mikko Räsänen

Hekla-tulivuori sai keskiajalla lempinimen Helvetin portti. Pian saatetaan nähdä, mistä nimi on peräisin.

Hekla on Islannin ja Pohjoismaiden aktiivisin tulivuori. Viimeiset 16 vuotta vuori on kuitenkin ollut hiljaa, kun se sitä ennen purkautui 1-2 kertaa vuosikymmenessä. Heklalla on vielä tapana purkautua sitä rajummin, mitä pidempään se on ollut hiljaa ennen purkausta.

Ja nyt purkaus on todella lähellä, sillä mittaukset vuoren sisältä kertovat paineen kasvaneen jo nyt suuremmaksi kuin mitä se oli vuosien 2000 ja 1991 purkausten aikaan.

- Hekla on vaarallinen tulivuori, Islannin yliopiston professori Páll Einarsson kertoo Visir.is -sivustolle. 

- Hekla on suosittu turistikohde ja sen yli lentää 20-30 matkustajakonetta joka päivä. Jos emme ole varovaisia, voi meitä uhata suurkatastrofi.

- Hekla on valmis - purkaus voi tapahtua mikä hetki tahansa.

Turisteja neuvotaan jo välttämään Heklalle menoa, sillä jos tulivuori alkaa purkautua, voi se tapahtua niin nopeasti, ettei vuorella olevia turisteja ehditä evakuoimaan.

Heklalla on tapana purkautua räjähdysmäisesti. Yksi Heklan tuhoisimmista purkauksista tapahtui vuonna 950 eaa, jolloin tulivuori ampui ilmakehään yli seitsemän kuutiokilometriä tuhkaa ja vulkaanista kiveä. Purkauksesta syntynyt pilvi levisi ympäri maapallon ja viilensi koko pohjoisen pallonpuoliskon ilmastoa useaksi vuodeksi. 

Nyt tuon kokoluokan purkausta ei tarvitse pelätä, koska nyt kestänyt 16 vuoden hiljaiselo on tulivuoren elinkaaressa kuitenkin vielä suhteellisen lyhyt aika.

Heklan aktiivisuudesta kertoo sekin, että jopa 10 prosenttia viimeisen tuhannen vuoden aikana maapallon pinnalle sataneesta pyroklastisesta materiaalista on peräisin Heklasta. Hekla on myös viimeisen tuhannen vuoden aikana sylkenut enemmän laavaa kuin mikään muu tulivuori maailmassa.

Lähde: Independent

Lue myös: Miltä näyttää aktiivisen tulivuoren sisällä? Vaikuttava video vangitsi näyn

Lue myös: Maailman tappavin tulivuori uhkaa purkautua!

Lue myös: Japanin valtava tulivuorenpurkaus tallentui videolle - katso

Kilpailut

Uusimmat