Kuva: Mikko Räsänen

Sofia, 25, lahjoitti pitkät hiuksensa syöpälapsille - "Jos voisin tuoda edes hieman paremman olon"

14.11.2016 16:35 - Mikko Räsänen

Lähiomaisen sairastama syöpä herätti Sofia Rautapuron miettimään, mitä hän voisi tehdä syöpälasten eteen.

Sofia Rautapuro, 25, on perustanut Facebookiin ryhmän nimeltä Tukkaoperaatio 2016. Ryhmän idea on koota naisia ja miehiä, jotka olisivat valmiit luopumaan pitkistä hiuksistaan, että hiuksista voitaisiin valmistaa peruukkeja syöpää sairastaville lapsille, jotka ovat menettäneet omat hiuksensa syöpähoitojen takia. Aihe on Rautapurolle läheinen.

- Äidilläni todettiin syöpä kesällä 2015. Hänellä oli samanlainen pitkä ja paksu tukka kuin minulla, mutta hän joutui luopumaan siitä hoitojen takia, eikä se ollut todellakaan ainoa asia, mistä hän joutui luopumaan, hän kertoo.

- Kun eräänä päivänä kirosin pitkää takkuista tukkaani, heräsi idea, että jos joku vaan huolisi hiukseni, niin todellakin luovuttaisin ne tarvitsevalle. 

Järvenpäässä asuva Rautapuro kertoo, että idean saatuaan hän alkoi selvittää, mihin voisi hiuksensa lahjoittaa. Sopiva taho löytyi Briteistä.

- Löysin netin kautta sieltä sopivan toimiston. Olin heihin yhteydessä ja kertoivat olevansa halukkaita ottamaan lahjoituksia vastaan. 

Rautapuro on vain yksi henkilö, mutta hän halusi tehdä hiusten lahjoittamisesta ilmiön ja tarjota muille mahdollisuuden tehdä hyvää. Syntyi Tukkaoperaatio 2016 -ryhmä.

- Perustin ryhmän, että voimme siellä koota aina kerralla isomman porukan lahjoittajia ja parturi-kampaajia, jotka haluavat tehdä hyvää. Yhdessä sitten sovimme päivän ja leikkaamme kaikkien tukat kerralla, ja viemme lahjoituksen postiin. 

Rautapuro itse oli ensimmäinen hiuksena luovuttanut. Parturi-kampaamo NewVision leikkasi sen hyväntekeväisyystyönä. Nyt ryhmässä suunnitellaan joulukuulle ensimmäistä suurempaa hiustenluovutustapahtumaa.

- Toivon, että tekoni ja muiden lahjoittajien hiukset tuovat jollekin pienelle syöpää sairastavalle lapselle edes hieman paremman olon. Oma hiukseni kuitenkin kasvaa ja siitä on mistä lahjoittaa. Toivoisin, että projektiini lähtisi mahdollisimman paljon ihmisiä mukaan puhtaasta auttamisen halusta. Haluan tehdä jotain sydämestäni ja antaa muille jotain, mikä saa heidät hymyilemään, Rautapuro kertoo, että hänen äitinsä on hänen inspiraationsa hyväntekeväisyyteen.

- Ennen kaikkea teen tämän äidilleni. Haluan, että äitini voi olla minusta ylpeä. Antaisin viimeiset hiukseni hänelle, jos hän niin toivoisi tai olisin hänen rinnallaan ilman tukkaa, jos hän niin pyytäisi.

Jos joku lukija kiinnostuu hiusten lahjoittamisesta hyväntekeväisyyten, miten heidän kannattaa toimia? 

- Minuun voi olla yhteydessä laittamalla postia osoitteeseen lahjoitahiukset@gmail.com, Facebookissa voi liittyä tukkaoperaatio2016-ryhmään tai voi olla suoraan yhteydessä Little Princess Trust -hyväntekeväisyysjärjestöön, jonka kanssa teen tätä yhteistyötä. 

Ylhäällä on nähtävissä kuva, joka Sofiasta otettiin ennen kuin hän leikkasi hiuksensa. Hän oli kasvattanut pitkiä hiuksiaan yli kaksi vuotta. Alla kuvagalleria päivästä, jolloin ne leikattiin lahjoitettaviksi. 

Ennen operaatiota. Sofian pitkä ja tuuhea tukka on yli kaksi vuotta kestäneen kasvatusoperaation tulos. (kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

(kuva: Senja Rapila)

Hiusten lahjoittaminen ei tarkoita sitä, että pää täytyisi kyniä kaljuksi. Näin tyylikäs kampaus Sofialle jäi, vaikka hänen pitkät hiuksensa kynittiin takaa millisiiliksi. (kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Lyhyt vai pitkä tukka: Kuinka usein hiukset pitäisi oikeasti leikata?

Lue myös: Nainen, katso millaisena miehet näkevät sinut hiustyylisi perusteella!

Kilpailut

Uusimmat